Poniżej przedstawiamy jak krok po kroku pobrać próbki glebowe do oznaczenia zawartości azotu mineralnego.
Natomiast do celów doradztwa nawozowego próbki gleby pobiera się z poziomów 0-30 i 30-60 cm, a termin ich pobierania przypada na przedwiośnie lub wczesną wiosnę z pól upraw ozimych, w szczególności zbóż i rzepaku przed zastosowaniem nawozów azotowych, czyli przed lub bezpośrednio po rozpoczęciu wegetacji, a z pól przeznaczonych pod uprawę roślin jarych najpóźniej na kilka dni przed siewem tych roślin. Z kolei aby ocenić skutki nawożenia próbki pobiera się po zbiorze roślin z trzech poziomów: 0-30, 31-60, 61-90 cm.
Próbki pobiera się za pomocą zestawu lasek o rosnącej długości i o malejącej średnicy: najpierw z warstwy 0-30 cm i następnie 31-60 cm, a przy ocenie skutków środowiskowych nawożenia azotem dodatkowo z 61-90 cm w tych samych otworach wykonanych w glebie.
Jednakże ilość próbek pierwotnych jest zależna od wielkości pola i od zmienności gleby, tj. kompleks glebowo-rolniczy, kategoria agronomiczna, przedplon oraz od historii nawozowej pola, czyli na dużych polach i o małej zmienności gleby jedna próbka w zasadzie nie powinna przekraczać powierzchni 4 ha, a na mniejszych polach o dużej zmienności gleby powierzchnia próbki nie powinna przekraczać 1 ha. Niemniej jednak nie pobiera się próbek z obrzeży pól w pasie do 4 m.
Minimalna ilość próbek pierwotnych, czyli miejsc pobrania składających się na jedną próbkę do badań wynosi 10 oddzielnie dla każdego poziomu, a przy zastosowaniu nawożenia organicznego - 15.
Próbki ogólne tworzy się przez połączenie prób pierwotnych z każdej warstwy oddzielnie, dokładnie miesza, usuwa resztki roślin, drobne kamienie i inne zanieczyszczenia oraz po dokładnym wymieszaniu zmniejsza do około 250 g. Potem umieszcza się je w szczelnym pojemniku lub woreczku z tworzywa sztucznego, ale nie wolno do tego stosować kartoniku i opisuje stosowanym w gospodarstwie numerem lub nazwą pola, podając poziom pobrania.
Opisane próbki jak najszybciej po pobraniu dostarcza się do laboratorium, chociaż można je krótko, a więc do 2-3 dni przechowywać w temperaturze nie wyższej niż +20 do +50°C. Dłuższe przechowywanie jest możliwe tylko po zamrożeniu gleby w temperaturze co najmniej -18°C.