W minionym miesiącu, ponownie zwiększył się światowy indeks cen żywności o 0,2 procenta w relacji miesięcznej, czyli do poziomu 215,9 punktu, choć to i tak o 7 procent więcej aniżeli w roku poprzednim.
W omawianym czasie o 2,6 procenta więcej trzeba było zapłacić za oleje, ale za to potaniały o 2,5 procenta przetwory mleczne. Z kolei ceny mięsa wzrosły o 0,4 procenta tym samym uzyskując granicę 178,2 punktu. Na taką zwyżkę wpływ miały rosnące ceny mięsa wołowego. W tym samym okresie minimalnie zwyżkowały ceny mięsa owczego i wieprzowego, choć drób potaniał.
W związku z tym, za mięso należy zapłacić o 2 procent więcej niż w roku minionym, ale również to o 2 procent mniej od rekordowych stawek.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto: sxc.hu