Taki stan rzeczy wynika przede wszystkim z przeniesienia znacznie niższego kontyngentu litewskiego cukru z poprzednio prognozow anych 53 tysięcy ton d o jedyn ie 53 ton .
Również produkcja tego suro wca będzie niższa niż początkowo zakładano i w efekcie w yniesie 18,54 mln ton. Spadek ten jest ściśle związany z mniejszą produkcją cukru na Słowacji (z 233,2 tysiąca ton do 174,5 tysiąca ton). Zniżka obejmie także nadprodukcję cukru. W sezonie 2012/2013 będzie się ona kształtować około 4,52 mln ton i będzie niższa o 202 tysiące ton. Przy czym Polska wyprodukuje 1,9 mln ton, Francja – 4,8 mln ton, a Niemcy – 4,3 mln ton.
W bieżącym sezonie do konsumpcji trafi 16,83 mln ton, na eksport – 1,23 mln ton, a wyniesie import – 3,56 mln ton. Jeśli jednak chodzi o produkcję w ramach przyznanych limitów, to wyniesie ona 13,76 mln ton, a szacowana nadwyżka będzie wynosić 5,32 mln ton.