USDA oceniło 72% upraw amerykańskiej kukurydzy jako „dobre/doskonałe”, a tylko 5% jako „słabe/bardzo słabe”. Zasiewy soi oceniono w 70% jako „dobre/doskonałe”, a w 5% jako „słabe/bardzo słabe”.
O tej porze zarówno zasiewy kukurydzy, jak i soi oceniane są znacznie wyżej niż rok temu, kiedy dwie najlepsze kategorie kukurydzy stanowiły 55%, a soi 54%.
Zbiory pszenicy ozimej mocno wyprzedzają średnie tempo
USDA szacuje, że zaawansowanie żniw pszenicy ozimej sięga 27% w porównaniu do 14% średnio.
USDA oceniło 49% upraw pszenicy ozimej jako „dobre/doskonałe”, a 6% jako „słabe/bardzo słabe”. Przed rokiem było to odpowiednio: 38% i 29%.
Jednocześnie 76% upraw pszenicy jarej jest zaliczone do „dobry/doskonały”, a 4% jako „słabe/bardzo słabe”. Rok temu było to odpowiednio 51% i 12%.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl