Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w skupie (9.02.2025)
2025-02-21 -
Skup mleka w UE
2025-02-21
Poznaj produkty
-
ogrodzenia betonowe i słupki
2011-08-16 -
Płyty nośne Standard Scharmueller
2020-05-29 -
Rozrzutnik obornika N-255/7 10 ton Igamet
2016-05-13 -
Pługi zawieszane obracalne Kverneland 150 S
2015-02-12 -
FLORAMIX OGRÓD (Nawóz dolistny)
2012-01-17
2011-08-17
| Autor: redakcja1
Japonia – „Żywa potrawa” prawdziwym hitem!
Japończycy są niewątpliwymi mistrzami w tworzeniu różnych niezwykłych rzeczy. Tym razem nie są to rybie oczy czy alkohol z owadów, ale poruszający mackami kalmar.

W jednej z restauracji w Hokkaido specjalizuje się w podawaniu tzw. Tańczącego kalmara w misce z ryżem.
Danie to przygotowuje się poprzez wypatroszenie głowonoga, ale tak by nie naruszyć macek. Następnie umieszcza się go w miseczce z ryżem i podaje na stół. Kiedy kalmar polewany jest sosem sojowym to ten podrażnia jego nerwy powodując ruch macek w taki sposób jakby był on zupełnie żywy. Wtedy też nadaje się do konsumpcji.
Koszt takiego dania to 2000 jenów, co w przeliczeniu na polskie złote wynosi blisko 80 złotych.

źródło: Gospodarz.pl/wp.pl
Foto: sxc.hu