Kategorie
Zobacz również tu
-
Ekstremalnie sucha gleba. Siew kukurydzy
2025-04-08 -
Ocena użytkowości bydła
2025-04-08 -
Źródła finansowania i inwestycje
2025-04-08
Poznaj produkty
-
Powermaster
2011-01-04 -
Rozrzutnik obornika SIPMA RO 1200 TORNADO
2013-06-19 -
Landini Rex - ciągnik sadowniczy
2011-09-29 -
Nasienie buhaja Bender
2021-08-24 -
Przyczepa rolnicza T014/1-9t- METAL FACH
2016-05-12 -
Wozy paszowe SGARIBOLDI GRIZZLY 5100
2020-07-30
2011-08-17
| Autor: redakcja1
Japonia – „Żywa potrawa” prawdziwym hitem!
Japończycy są niewątpliwymi mistrzami w tworzeniu różnych niezwykłych rzeczy. Tym razem nie są to rybie oczy czy alkohol z owadów, ale poruszający mackami kalmar.

W jednej z restauracji w Hokkaido specjalizuje się w podawaniu tzw. Tańczącego kalmara w misce z ryżem.
Danie to przygotowuje się poprzez wypatroszenie głowonoga, ale tak by nie naruszyć macek. Następnie umieszcza się go w miseczce z ryżem i podaje na stół. Kiedy kalmar polewany jest sosem sojowym to ten podrażnia jego nerwy powodując ruch macek w taki sposób jakby był on zupełnie żywy. Wtedy też nadaje się do konsumpcji.
Koszt takiego dania to 2000 jenów, co w przeliczeniu na polskie złote wynosi blisko 80 złotych.

źródło: Gospodarz.pl/wp.pl
Foto: sxc.hu