Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Paszociągi
2011-01-19 -
Agregat uprawowy
2014-03-19 -
Przyczepa rolnicza T735A 2,5t
2016-01-18 -
Prasoowijarki
2014-03-19 -
Oprawa końcowa RAU
2011-10-21
2011-08-17
| Autor: redakcja1
Japonia – „Żywa potrawa” prawdziwym hitem!
Japończycy są niewątpliwymi mistrzami w tworzeniu różnych niezwykłych rzeczy. Tym razem nie są to rybie oczy czy alkohol z owadów, ale poruszający mackami kalmar.
W jednej z restauracji w Hokkaido specjalizuje się w podawaniu tzw. Tańczącego kalmara w misce z ryżem.
Danie to przygotowuje się poprzez wypatroszenie głowonoga, ale tak by nie naruszyć macek. Następnie umieszcza się go w miseczce z ryżem i podaje na stół. Kiedy kalmar polewany jest sosem sojowym to ten podrażnia jego nerwy powodując ruch macek w taki sposób jakby był on zupełnie żywy. Wtedy też nadaje się do konsumpcji.
Koszt takiego dania to 2000 jenów, co w przeliczeniu na polskie złote wynosi blisko 80 złotych.
źródło: Gospodarz.pl/wp.pl
Foto: sxc.hu