Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Brama paszowa skośna z deskami Robinsons
2020-09-03 -
Zbiornik dwupłaszczowy kontenerowy 3 tys. l
2012-10-09 -
Owijarka do bel okrągłych G1015 GOWEIL
2020-07-24 -
Kojec
2012-12-31 -
Przenośniki pasowe BCB
2013-05-20
2011-08-17
| Autor: redakcja1
Japonia – „Żywa potrawa” prawdziwym hitem!
Japończycy są niewątpliwymi mistrzami w tworzeniu różnych niezwykłych rzeczy. Tym razem nie są to rybie oczy czy alkohol z owadów, ale poruszający mackami kalmar.
W jednej z restauracji w Hokkaido specjalizuje się w podawaniu tzw. Tańczącego kalmara w misce z ryżem.
Danie to przygotowuje się poprzez wypatroszenie głowonoga, ale tak by nie naruszyć macek. Następnie umieszcza się go w miseczce z ryżem i podaje na stół. Kiedy kalmar polewany jest sosem sojowym to ten podrażnia jego nerwy powodując ruch macek w taki sposób jakby był on zupełnie żywy. Wtedy też nadaje się do konsumpcji.
Koszt takiego dania to 2000 jenów, co w przeliczeniu na polskie złote wynosi blisko 80 złotych.
źródło: Gospodarz.pl/wp.pl
Foto: sxc.hu