USDA ocenia, że krajowe zbiory kukurydzy wzrosną o 10% (r/r) do bardzo wysokich 384,4 mln ton (II wynik w historii).
Tempo wzrostu krajowego przerobu i eksportu kukurydzy nie nadąży za wzrostem produkcji. Stąd oczekiwane zapasy końcowe tego zboża w USA zwiększą się aż o 53% do 56,4 mln ton.
Warto zauważyć, że w USA aż 43% krajowego zużycia kukurydzy (35% zbiorów) ma stanowić w nowym sezonie produkcja bioetanolu powszechnie dodawanego do benzyny.
Kukurydza w skali globalnej:
Sytuacja podażowo-popytowa na amerykańskim i światowym rynku kukurydzy wygląda bardzo dobrze w porównaniu do sezonu 2022/23.
Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) spodziewa się, że światowa produkcja kukurydzy wzrośnie o 5% - rok do roku i wyniesie 1,214 mld ton.
Wrześniowe zmiany prognoz są niewielkie, a korekta produkcji w górę (m/m) dotyczy USA (+0,6 do 384,4 mln ton ) i Ukrainy (+0,5 do 28 mln ton). Jednocześnie unijne zbiory kukurydzy zostały przycięte o 0,3 do 59,4 mln ton, co oznaczać będzie nadal poziom o ponad 7 mln ton większy niż przed rokiem.
Za gwałtowne odbicie światowej produkcji w skali roku (5,1%) odpowiadać mają głównie USA, Argentyna (po katastrofalnej suszy) i Unia Europejska, przy powtórzeniu doskonałych, chociaż o 6 mln ton niższych zbiorów w Brazylii.
Globalna konsumpcja kukurydzy w sezonie 2023/24 została obniżona o symboliczne 0,6 mln ton od sierpnia i powinna wynieść 1,200 mld ton. W skali roku konsumpcja kukurydzy powinna jednak wzrosnąć o 2,8%, ale i tak nie dogoni skali wzrostu zapowiadanej produkcji.
Obecna prognoza podniosła o prawie 3 mln ton (od sierpnia) zapasy globalne kukurydzy na koniec sezonu 2023/24, do 314 mln ton. Oznaczać to będzie wzrost światowych zapasów tego zboża o 5% (14,5 mln ton) w skali roku.