Producenci dostarczyli do skupu 422,5 tys. ton zbóż podstawowych z mieszankami, a więc mniej o 42% niż w poprzednim miesiącu i o 24% niż przed rokiem. W strukturze skupu pszenica stanowiła 65% i 274 tys. ton, żyto – 12% i 50 tys. ton, a jęczmień – 8,5% i 36 tys. ton.
Ogółem w okresie od lipca 2020 r. do kwietnia 2021 r. skupiono około 9 mln ton zbóż podstawowych z mieszankami, czyli więcej o 15% niż w tym samym okresie sezonu 2019/2020. Skup pszenicy, w porównaniu do analogicznego okresu sezonu 2019/2020, wzrósł o 3% do 5,5 mln ton, żyta – o 45,5% do 1,2 mln ton, a jęczmienia – o 31,5% do 885 tys. ton.
Mniejszy skup zaobserwowano również w przypadku kukurydzy. W kwietniu 2021 r. producenci dostarczyli do skupu 104,5 tys. ton kukurydzy, czyli mniej o 31% niż miesiąc wcześniej i o 27% niż przed rokiem. Jednocześnie w okresie lipiec 2020 – kwiecień 2021 r. skupiono 2,7 mln ton tego zboża, tj. o 10% więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku gospodarczego.