Majowe serie pszenicy i kukurydzy runęły w dół odpowiednio o 3,7% i 2,4% na zamknięciu piątkowych notowań na giełdzie w Chicago.
Notowania z piątku 9-05-2014
Giełda MATIF w Paryżu:
Pszenica maj 14 – zamknęła piątek spadkiem o 0,75 euro/t (-0,4%) do 207,25 euro/t. W poniedziałek seria ta kończy obrót. Seria listopadowa (nowe zbiory) zamknęła piątkową sesją ceną 207,25 euro/t (poziom z dnia poprzedniego).
Max.:14 -go kwietnia seria majowa zamknęła się ceną 221,25 euro/t - najwyżej od stycznia 2013 roku a dla serii najbliższej najwyżej od maja 2013.
Min.: 29-go stycznia seria majowa stanowiła 4-miesięczne minimum na poziomie 187 euro/t (cena zamknięcia). Ubiegłoroczne minima serii najbliższej przypadają na poziomie 182,75 euro/t (14-go sierpnia).
Kukurydza czerwiec 14 – potaniała w piątek minimalnie, bo o 0,25 euro/t i zamknęła dzień na poziomie 184,25 euro/t.
Max.: 16-go kwietnia kukurydza (seria czerwcowa) zamknęła sesję ceną 189,5 euro/t – najwyżej od czerwca 2013 roku.
Śledź notowania zbóż na Gospodarz.pl
Giełda CBoT w Chicago:
Pszenica maj 14 – runęła w dół o 3,7% (-9,9 usd/t) do 257,2 usd/t (6,996 usd/buszel). W miniony wtorek seria ta ustanowiła wielomiesięczne maksimum. W skali całego tygodnia pszenica straciła na wartości 1,1%.
Max.: 6-go maja seria majowa osiągnęła swoje ponad 10 - miesięczne maksimum z ceną zamknięcia 269,0 usd/t (7,316 usd/buszel).
Min.: 29-go stycznia przypadło ponad 3,5 letnie minimum na poziomie 204,4 usd/t (5,56 usd/buszel). Od tego czasu seria najbliższa odbiła w górę o ok. 26,9%.
Kukurydza maj 14 – potaniała w piątek o 2,4% do 197,2 usd/t. W całym minionym tygodniu kontrakt ten umocnił się o 1,4%.
Max.: 29-go kwietnia seria ta ustanowiła swoje nowe 8 miesięczne maksimum na poziomie 203,0 (5,156 usd/buszel).
Min.: 9-go stycznia seria ta była notowana na poziomie 165,4 usd/t (4,202 usd/buszel) - najniżej w historii i jednocześnie na poziomie zamknięcia (dla serii najbliższej) zbliżonym do 3,5 letniego minimum z 18-go listopada 2013.
Od 9-go stycznia seria ta odbiła w górę o 19,3%.
źródło: Gospodarz.pl/e-WGT, autor: Andrzej Bąk, foto:
Gospodarz.pl