Import zbóż do Polski spadł lekko, a eksport się prawie potroił, stąd saldo polskiego eksportu wzrosło w I kwartale tego roku ponad 4-krotnie.
Polski eksport zbóż:
W I kwartale tego roku największy udział w eksporcie zbóż miała pszenica (61,9%), a następnie kukurydza (14,4%). Wzrost eksportu dotyczył wszystkich zbóż, oprócz owsa.
Do wzrostu sprzedaży przyczynił się w dużej mierze korzystny (wysoki) kurs dolara względem złotego. Dzięki posiadaniu własnej waluty mogliśmy skutecznie konkurować o rynki zbytu z krajami ze strefy euro.
Olbrzymia większość pszenicy wyeksportowana została za pośrednictwem portów poza UE (sprzedaż za usd).
W omawianym czasie wywieziono z kraju aż o 1,52 mln ton pszenicy, w porównaniu do tylko 0,44 mln ton rok wcześniej (styczeń-marzec).
Najwięcej pszenicy wyeksportowaliśmy do Arabii Saudyjskiej (522,4 tys. ton), RPA (477,0 tys. ton) i Niemiec (121,0 tys. ton).
W I kwartale 2020 eksport kukurydzy prawie podwoił się (r/r) i wyniósł 234,5 tys. ton. Aż 88,0% eksportu kukurydzy trafiło do Niemiec.