Marcowa pszenica na Matif zamknęła środę na poziomie neutralnym 199 euro/t. Kukurydza (marzec-14) zyskała minimalnie, o 0,25 euro/t i nadal porusza się w trendzie bocznym w okolicy 173 euro/t. Na giełdzie w Chicago kontynuowany jest trend wzrostowy na zbożach. W środę najbliższe serie pszenicy i kukurydzy umocniły się odpowiednio o 1,3% i 1% ustanawiając 2-miesięczne maksimum marcowego kontraktu na pszenicę i 4-miesięczne maksimum dla kukurydzy.
Notowania zbóż z środy 19-02-2014:
Giełda MATIF w Paryżu:
Pszenica marzec 14 – nie zmieniła w środę wartości i kosztowała na zamknięciu sesji 199,0 euro/t. Jest to najwyższa cena zamknięcia od 8-go stycznia 2014.
4-go grudnia kontrakt marcowy notowany był najwyżej od połowy maja 2013 roku - na poziomie 209,75 euro/t.
Ubiegłoroczne minima serii marcowej przypadają na poziomie 182,75 euro/t (14-go sierpnia).
Kukurydza marzec 14 – podrożała o 0,25 euro/t (+0,1%) do 173,25 euro/t. Od wielu tygodni kontrakt ten porusza się w trendzie bocznym.
4-go grudnia kontrakt marcowy notowany był najwyżej od końca czerwca 2013 roku - na poziomie182 euro/t.
Ubiegłoroczne minima serii marcowej przypadają w okolicy 166 euro/t (12-go sierpnia i 23 września).
Śledź notowania zbóż na Gospodarz.pl
Giełda CBoT w Chicago:
Pszenica marzec 14 – podrożała we wtorek o 1,3% (+3,0 usd/t) do 228,0 usd/t (6,20 usd/buszel). Jest to najwyższa cena zamknięcia od 20-go grudnia 2013.
29-go stycznia pszenica ustanowiła ponad 3,5 letnie minimum na poziomie 202,72 usd/t (5,514 usd/buszel). Od tego czasu seria marcowa odbiła w górę o ponad 12%.
Kukurydza marzec 14 – podrożała na koniec sesji o 1,0% (+1,8 usd/t) do 178,6 usd/t – najwyżej od września 2013.
9-go stycznia (przed publikacją styczniowego raportu USDA) seria ta była notowana na poziomie 162,2 usd/t (4,12 usd/buszel) - najniżej w historii i jednocześnie na poziomie zamknięcia (dla serii najbliższej) równym 3,5 letniemu minimum z 18-go listopada 2013.
Od swojego minimum z 9-go stycznia seria ta odbiła w górę o 10,0%.
źródło: Gospodarz.pl/e-WGT, autor: Andrzej Bąk, foto:
Gospodarz.pl