Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
W trzecim tygodniu października br. zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW masło w blokach zbywały po 33,32 zł/kg, tj. drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane, podobnie jak przed miesiącem, sprzedawano po 36,04 zł/kg, a więc drożej o 0,06 zł/kg niż tydzień wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 45%, a masła konfekcjonowanego – o 36,5%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 10,73 zł/kg i była większa o 1% niż tydzień wcześniej, ale mniejsza o 1% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 19,83 zł/kg, czyli więcej o 5% niż tydzień wcześniej i o 10% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było tańsze o 1%, a PMP droższe o 25%.
Krajowi producenci zbywali ser Edamski po 21,41 zł/kg, czyli w cenie większej o 4% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 21,46 zł/kg i była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 2,5%, a ser Gouda – o 2% tańszy.