W czwartek, po dniu przerwy, ponownie rosły notowania zbóż na giełdzie w Chicago. Sytuacja na Ukrainie się uspokoiła, zatem to czynniki fundamentalne wsparły wczoraj ceny amerykańskich kontraktów na zboża, w tym blisko 1% przecena dolara amerykańskiego do euro.
Notowania zbóż z czwartku 6-03-2014:
Giełda MATIF w Paryżu:
Pszenica marzec 14 – podrożała w czwartek lekko, bo o 0,5 euro/t i kosztowała na zamknięciu sesji 208,25 euro/t. Maksimum poniedziałkowe sięgnęło 210,5 euro/t.
29-go stycznia seria ta ustanowiła 4-miesięczne minimum na poziomie 190 euro/t (cena zamknięcia).
4-go grudnia kontrakt marcowy notowany był najwyżej od połowy maja 2013 roku - na poziomie 209,75 euro/t. 3-go marca cena zamknięcia wypadła na 208,5 euro/t.
Ubiegłoroczne minima serii marcowej przypadają na poziomie 182,75 euro/t (14-go sierpnia).
Kukurydza czerwiec 14 – potaniała o 0,25 euro/t (-0,1%) do 182,75 euro/t. 5-go marca przypadał ostatni dzień handlu serią marcową.
Seria czerwcowa (odmiennie od serii marcowej) od 10-go stycznia (podobnie jak w Chicago) systematycznie zyskuje na wartości.
5-go marca seria czerwcowa zamknęła się najwyżej od od 5-go grudnia 2013.
Śledź notowania zbóż na Gospodarz.pl
Giełda CBoT w Chicago:
Pszenica marzec 14 – podrożała w czwartek o 0,7% do 235,81 usd/t (6,414 usd/buszel) i ustanowiła nowe 3-miesięczne maksimum.
29-go stycznia pszenica ustanowiła ponad 3,5 letnie minimum na poziomie 202,72 usd/t (5,514 usd/buszel). Od tego czasu seria marcowa odbiła w górę o ok. 16,3%.
Kukurydza marzec 14 – poszybowała ponownie w górę o 2,2%, po jednodniowym uspokojeniu nastrojów, i zamknęła się ceną 191,2 usd/t. Wcześniej od piątku do wtorku kontrakt ten wybił się w górę o 6,3%.
Od swojego ponad 3,5 letniego minimum z 9-go stycznia seria ta odbiła w górę o 17,9%.
9-go stycznia (przed publikacją styczniowego raportu USDA) seria ta była notowana na poziomie 162,2 usd/t (4,12 usd/buszel) - najniżej w historii i jednocześnie na poziomie zamknięcia (dla serii najbliższej) równym 3,5 letniemu minimum z 18-go listopada 2013.
źródło: Gospodarz.pl/e-WGT, autor: Andrzej Bąk, foto:
Gospodarz.pl