| Autor: redakcja11

Kukurydza mocno tanieje. Średnia cena w skupie poniżej 590 zł/t

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 18 do 25 września 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano spadek cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Kukurydza mocno tanieje. Średnia cena w skupie poniżej 590 zł/t

Zwyżki cen zbóż

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do owsa konsumpcyjnego, pszenżyta a także jęczmienia paszowego i browarnianego. W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena jęczmienia paszowego, który podrożał o 1,5% do 522 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny pszenżyta o 1,0% do 538 zł/t, jęczmienia browarnianego o 0,8% do 659 zł/t, a także owsa konsumpcyjnego o 0,1% do 514 zł/t.

Spadek cen zbóż
 
W okresie od 18 do 25 września br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek zaobserwowano w przypadku kukurydzy, która potaniała o 8,8% do 584 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki w obrębie jęczmienia konsumpcyjnego o 3,3% do 497 zł/t, owsa paszowego o 3,2% do 471 zł/t, a także żyta paszowego o 2,2% do 484 zł/t, pszenicy konsumpcyjnej o 0,9% do 624 zł/t, pszenicy paszowej o 0,6% do 601 zł/t oraz żyta konsumpcyjnego o 0,3% do 497 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 

25.09.2016
18.09.2016
 

25.09.2016
18.09.2016
Pszenica k. 624 629 -0,9 52,2 48,8

 
p. 601 605 -0,6 23,4 25,1
Żyto k. 510 512 -0,3 2,8 1,8

 
p. 484 495 -2,2 2,0 1,8
Jęczmień k. 497 513 -3,3 0,3 0,4

 
p. 522 514 1,5 2,5 2,3

 
b. 659 653 0,8 5,3 6,1
Kukurydza p. 584 641 -8,8 7,6 10,5
Owies k. 514 514 0,1 0,3 0,3

 
p. 471 487 -3,2 0,1 0,1
Pszenżyto p. 538 532 1,0 3,6 2,8

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 

Notowania zbóż
 

Struktura obrotu zbożami


W strukturze obrotu zbożami, w dniu 25 września 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i paszowa odpowiednio: 52,2% i 23,4%. Na trzecim miejscu znalazła się natomiast kukurydza 7,6%.



Tagi:
źródło: