W sezonie 2022/23 eksport kanadyjskiej pszenicy powinien sięgnąć 26 mln ton w porównaniu z tylko 15 mln ton w sezonie 2021/22. Jeśli prognozy USDA się sprawdzą, to Kanada wspólnie z Australią zajmie 3 miejsce w rankingu światowych eksporterów pszenicy, przegrywając tylko UE (35 mln ton) i Rosją (42 mln ton).
Skokowy wzrost eksportu będzie możliwy dzięki doskonałym zbiorom. Po dotkliwej suszy przed rokiem w tym roku warunki upraw w Kanadzie wróciły do normy. Konsekwencją są zbiory ocenione na poziomie 34,7 mln ton pszenicy w porównaniu z tylko 22 mln ton przed rokiem.
Kanadyjska pszenica charakteryzuje się w tym roku doskonałą jakość we wszystkich głównych klasach, w tym Canada Western Red Spring (CWRS), Canada Western Amber Durum (CWAD), Canada Prairie Spring Red (CRSR) i Canada Eastern Soft Red Winter Wheat (CESRW).
Pszenica z tegorocznych zbiorów ma dobrą masę testową, a młynarze mogą spodziewać się dobrej wydajności przemiału we wszystkich klasach.
Duża część zbiorów pszenicy została sklasyfikowana w dwóch najwyższych klasach, z wysoką zawartością białka.
Ponad 90% upraw CWRS ma klasę nr 1 i nr 2, z zawartością białka wyższą niż średnia.
80% CWAD ma ocenę nr 1 i nr 2, z zawartością białka wyższą niż średnia.
Ponad 90% CPSR uzyskało ocenę nr 1 i nr 2, z dobrą zawartością białka.
99% CESRW uzyskało ocenę nr 2 lub wyższą ze stałą wysoką liczbą opadania i doskonałą jakością.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl/DK