| Autor: redakcja1

Ceny zbóż w skupie. Pszenica nieco odbiła. Jęczmień pogłębia spadki

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 10 do 17 lipca 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Ceny zbóż w skupie. Pszenica nieco odbiła. Jęczmień pogłębia spadki
Zwyżki cen zbóż

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do pszenicy (oba rodzaje), owsa konsumpcyjnego, żyta paszowego, jęczmienia browarnianego i kukurydzy. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował pszenicę konsumpcyjną, która podrożała o 3,3% do 657 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny owsa konsumpcyjnego o 1,6% do 558 zł/t, a także żyta paszowego o 1,5% do 532 zł/t, jęczmienia browarnianego o 1,1% do 593 zł/t, pszenicy paszowej o 0,2% do 666 zł/t i kukurydzy o 0,2% do 718 zł/t.

Spadek cen zbóż
 
W okresie od 10 do 17 lipca br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największemu spadkowi uległa cena
jęczmienia paszowego - o 6,8% do 524 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki w obrębie żyta konsumpcyjnego o 3,1% do 498 zł/t i jęczmienia konsumpcyjnego - o 0,4% do 512 zł/t. O ponad 5% staniało pszenżyto wyceniane na 560 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu
 
Zboże
Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
17.07.2016
10.07.2016

 
17.07.2016
10.07.2016
Pszenica
k.
657
635
3,3
32,6
23,9

 
p.
666
665
0,2
38
51,7
Żyto
k.
498
514
-3,1
0,9
1,0

 
p.
532
524
1,5
0,1
0,2
Jęczmień
k.
512
514
-0,4
0,7
0,4

 
p.
524
562
-6,8
4,9
4,3

 
b.
593
586
1,1
12,6
6,7
Kukurydza
p.
718
717
0,2
7,5
8,5
Owies
k.
558
550
1,6
0,0
0,0

 
p.
568
---
---
0,0
0,0
Pszenżyto
p.
560
591
-5,3
2,5
3,2
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 17 lipca 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica paszowa i konsumpcyjna odpowiednio: 38% i 32,6%. Na trzecim miejscu znalazła się natomiast jęczmień browarniany – 12,6%.


Tagi:
źródło: