Obrady zostały zainaugurowane przez dr Margaret Chan, Dyrektor Generalną Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), która w swoim przemówieniu podkreśliła istotną rolę norm kodeksowych oraz przypomniała, że temat bezpieczeństwa żywności został w tym roku wybrany przez WHO jako motyw przewodni obchodów Światowego Dnia Zdrowia.
W zastępstwie Dyrektora Generalnego Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) delegatów powitał dr Ren Wang (Asystent Dyrektora Generalnego FAO, Departament Rolnictwa i Ochrony Konsumentów).
W trakcie sesji zatwierdzono wiele norm oraz dokumentów opracowanych przez Komitety KKŻ FAO/WHO między innymi: wytyczne dla kontroli Trichinella spp. w mięsie świniowatych, kodeks praktyki dla żywności o niskiej zawartości wilgotności oraz wartości referencyjne dla potasu w świetle ryzyka zachowań na choroby zakaźne. Do innych istotnych decyzji, które zapadły w trakcie tegorocznego spotkania należy zaliczyć:
-
Przyjęcie na tzw. 5 stopniu procedury (tj. do dalszych technicznych konsultacji) projektu normy dla serów topionych z zastrzeżeniem, że prace nad tym zagadnieniem zostaną przerwane jeśli do następnego posiedzenia Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO nie uda się opracować ostatecznego dokumentu.
-
Zatrzymanie, ku zadowoleniu Unii Europejskiej i jej państw członkowskich, na 8 stopniu procedury najwyższych dopuszczalnych pozostałości (MRL) dla somatotropiny bydlęcej, hormonu wzrostu stosowanego w celu zwiększenia mleczności krów. Temat zostanie jednak wprowadzony do agendy kolejnych sesji KKŻ FAO/WHO z myślą o wypracowaniu konsensusu w przyszłości.
-
Wznowienie prac Komitetu KKŻ FAO/WHO ds. Zbóż i Roślin Strączkowy, którego zadaniem będzie przygotowanie normy dla komosy ryżowej (quinoa). Pracom przewodniczyć będzie Boliwia przy współpracy z USA.
Wartą odnotowania jest również propozycja nowych prac zgłoszona przez Islamską Republikę Iranu (nowy Koordynator dla Regionu Bliskiego Wschodu) dotycząca kwestii autentyczności/integralności żywności. Niestety ze względu na ograniczenia czasowe, nie udało się omówić tego zagadnienia w trakcie tegorocznego posiedzenia. Mając jednak na uwadze fakt, że temat fałszowania żywności jest obecnie szeroko dyskutowany na całym świecie, to z pewnością powyższa kwestia będzie przedmiotem obrad kolejnej sesji.
Ponadto istotnym z punktu widzenia regionu Europy był wybór Norwegii jako nowego członka Komitetu Wykonawczego (po Francji) oraz reelekcja Holandii na Regionalnego Koordynatora. Obie kandydatury zostały zgłoszone i entuzjastycznie przyjęte w październiku 2014 roku podczas sesji Regionalnego Komitetu Koordynacyjnego dla Europy (CCEURO).