Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Opryskiwacz zawieszany HARDY MASTER Plus
2020-08-13 -
Analiza finansowa gospodarstwa
2020-11-18 -
PILARKA piła SPALINOWA HUSAR * 52cc *
2011-10-04 -
Wiertnica spalinowa EFCO MTL81R
2012-03-13 -
HALA UDOJOWA RYBIA OŚĆ
2021-12-01 -
Bijlsma Hercules Sortownik sitowy 15.000
2020-01-28 -
Motyko-grabki metalowe
2013-02-26
Spotkanie przedstawicieli branży mleczarskiej i mięsnej z UOKiK
W dniu 5 maja 2015 r. minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki spotkał się z przedstawicielami branży: mleczarskiej i mięsnej. W spotkaniu wziął udział Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Adam Jasser oraz Wiceprezes Bernadeta Kasztelan-Świetlik.
Tematem spotkania był problem pogarszających się relacji pomiędzy producentami wyrobów mleczarskich i mięsnych a handlem.
Reprezentanci obu branż przedstawili problemy z jakimi spotykają się w negocjacjach handlowych, zwracając uwagę na nierówną pozycję obu stron, tj. z jednej strony silne podmioty handlowe, z drugiej zaś znacznie słabsi producenci żywności.
Prezes Adam Jasser przedstawił prawne możliwości, które aktualnie można wykorzystać do rozwiązywania przedstawionych problemów. Zwrócił jednocześnie uwagę na występowanie podobnych problemów w innych krajach Unii Europejskiej i podejmowane przez Komisję Europejską działania zmierzające do wprowadzenia rozwiązań o charakterze wspólnotowym.
Zarówno Minister Marek Sawicki, jak i Prezes Adam Jasser podkreślali konieczność wzmocnienia pozycji negocjacyjnej producentów żywności poprzez konsolidację branży spożywczej zarówno w ramach poszczególnych branż, jak i międzybranżową.
Minister Marek Sawicki zwrócił również uwagę na działania proeksportowe podejmowane przez ministerstwo w zakresie zdobywania nowych rynków zbytu dla polskich produktów żywnościowych, co powinno się przyczynić do złagodzenia problemów ich zbytem.