Kategorie
Zobacz również tu
-
Szacowanie strat klęskowych
2025-04-10 -
Pszczoły z dofinansowaniem
2025-04-10
Poznaj produkty
-
Przyczepa TETRA-SPACE
2013-10-30 -
MIKROVIT Cu-80 Nawóz płynny mikroelementowy
2012-01-16 -
Zestawy uprawowo-siewne DUO
2013-04-02 -
Kultywator Overtop UKF200 BASELIER
2020-10-02 -
Rozrzutnik obornika RO 10+
2014-10-17
Spotkanie przedstawicieli branży mleczarskiej i mięsnej z UOKiK
W dniu 5 maja 2015 r. minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki spotkał się z przedstawicielami branży: mleczarskiej i mięsnej. W spotkaniu wziął udział Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Adam Jasser oraz Wiceprezes Bernadeta Kasztelan-Świetlik.

Tematem spotkania był problem pogarszających się relacji pomiędzy producentami wyrobów mleczarskich i mięsnych a handlem.
Reprezentanci obu branż przedstawili problemy z jakimi spotykają się w negocjacjach handlowych, zwracając uwagę na nierówną pozycję obu stron, tj. z jednej strony silne podmioty handlowe, z drugiej zaś znacznie słabsi producenci żywności.
Prezes Adam Jasser przedstawił prawne możliwości, które aktualnie można wykorzystać do rozwiązywania przedstawionych problemów. Zwrócił jednocześnie uwagę na występowanie podobnych problemów w innych krajach Unii Europejskiej i podejmowane przez Komisję Europejską działania zmierzające do wprowadzenia rozwiązań o charakterze wspólnotowym.
Zarówno Minister Marek Sawicki, jak i Prezes Adam Jasser podkreślali konieczność wzmocnienia pozycji negocjacyjnej producentów żywności poprzez konsolidację branży spożywczej zarówno w ramach poszczególnych branż, jak i międzybranżową.
Minister Marek Sawicki zwrócił również uwagę na działania proeksportowe podejmowane przez ministerstwo w zakresie zdobywania nowych rynków zbytu dla polskich produktów żywnościowych, co powinno się przyczynić do złagodzenia problemów ich zbytem.
