Beneficjentem jest Spółka Michna z Pelplina, która w ramach projektu wybuduje zakład utylizacyjno-produkcyjny o zminimalizowanym zapotrzebowaniu na energię elektryczną, wodę i gaz, co będzie możliwe poprzez wykorzystanie innowacyjnej technologii niskotemperaturowego renderingu. Głównym celem jest zastosowanie innowacyjnych linii przetwarzania odpadów przemysłu przetwórstwa mięsnego, które dzięki wykorzystaniu technologii niskotemperaturowej (LTWR), technologii produkcji biogazu oraz technologii spalania odorów, pozwolą na uzyskanie mączek mięsno-kostnych, kostnych, z piór drobiowych oraz z krwi o podwyższonej zawartości białka i czystych tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, z jednoczesną minimalizacją oddziaływania przedsięwzięcia na środowisko naturalne.
W siedzibie Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej 4 października 2017 r. została podpisana wspomniana umowa o dofinansowanie dla projektu pt. „Budowa innowacyjnego zakładu produkcji mączki mięsno-kostnej oraz tłuszczy zwierzęcych”. W imieniu NFOŚiGW uczynił to Artur Michalski – Wiceprezes Zarządu. Ze strony beneficjenta obecni byli: Karolina Maria Warmbier – Prezes Zarządu Spółki, w towarzystwie Janusza Michny – pomysłodawcy i kierownika Jednostki Realizującej Projekt.
Całkowity koszt przedsięwzięcia oszacowano na 104 448 947,00 zł, z czego kwota dofinansowania z programu Sokół wyniosła 78 336 710,00 zł.