Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Drzwi przemysłowe przesuwne i rozwierane
2018-02-27 -
Dziennik polowy
2020-03-13 -
Opryskiwacz Booster Reset-P Caffini
2020-08-05 -
Belka herbicydowa TEKLA
2023-10-10
4 lata projektu CEKiN
Podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk wziął udział w konferencji podsumowującej realizację czteroletniego projektu „Wzmocnienie kompetencji kluczowych w zakresie inicjatywności i przedsiębiorczości wśród uczniów szkół rolniczych w Polsce – CEKiN”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Podczas konferencji omówione zostały: główne cele projektu, zrealizowane działania i osiągnięte rezultaty. Zaprezentowano wyniki ewaluacji i główne tezy raportu podsumowującego.
Wiceminister Tadeusz Nalewajk wyraził zadowolenie z pomyślnej realizacji projektu. Zwrócił uwagę na konieczność wzmacniania postaw przedsiębiorczych uczniów szkół rolniczych oraz podnoszenia poziomu ich wiedzy w dziedzinach kluczowych dla rozwoju obszarów wiejskich.
W projekcie brało udział 48 szkół rolniczych z terenu całego kraju. Po czterech latach wspólnych działań 994 uczniów zrealizowało pełną ścieżkę edukacyjną, 420 uczniów odbyło praktyki zawodowe. Zorganizowano też 111 wyjazdów edukacyjnych i 217 wizyt ekspertów w szkołach.
W opinii uczestników dzięki udziałowi w projekcie wzrosły ich kompetencje oraz świadomość realiów współczesnego rynku pracy. Od 2010 r. wzrosła liczba uczniów przekonanych, że należy być gotowym na zmianę miejsca pracy oraz wykonywanego zawodu, a także liczba zainteresowanych w przyszłości podjęciem własnej działalności gospodarczej i gotowych do podejmowania nowych wyzwań. Także w obszarze umiejętności planowania kompetencje uczniów wyraźnie wzrosły. Znacząco zwiększyła się liczba uczestników projektu dostrzegających nowe możliwości wynikające z członkostwa Polski w Unii Europejskiej.
Swoimi doświadczeniami z udziału w realizacji projektu podzieliła się młodzież z ZSCKR im. J. Dziubińskiej w Golądkowie, ZSCKR w Potoczku oraz ZSCKU im. A.F. Modrzewskiego w Wolborzu.
W konferencji, zorganizowanej w poniedziałek w Centralnej Bibliotece Rolniczej im. M. Oczapowskiego w Warszawie, wzięło udział 140 uczestników: dyrektorzy, nauczyciele oraz uczniowie szkół rolniczych, przedstawiciele Lokalnych Grup Działania i instytucji działających na rzecz oświaty rolniczej oraz eksperci zagraniczni z Łotwy i Niemiec. Trzy szkoły: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. J. Dziubińskiej w Golądkowie, ZSCKR w Potoczku i ZSCKU im. A.F. Modrzewskiego w Wolborzu przygotowały swoje stoiska, na których oprócz materiałów promocyjno-informacyjnych znalazły się również potrawy regionalne przygotowane przez uczniów.