To także kolejna odpowiedź Grupy Azoty na wymagania Europejskiego Zielonego Ładu. Wprowadzenie do gleby związków humusowych stanowi jeden ze sposobów umożliwiających zwiększoną produkcję żywności o dobrych parametrach jakościowych, przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby. Pierwszym produktem powstającym na nowej instalacji będzie Tohumus, czyli organiczno-mineralny stymulator wzrostu roślin. Zgodnie z założeniami, do końca drugiego kwartału 2022 roku portfolio Grupy Azoty zostanie powiększone o trzy kolejne produkty humusowe. Wśród odbiorców nowego produktu Grupy Azoty znalazła się firma Poli-Farm, produkująca m.in. elicytory i stymulatory dla roślin.
To, co wyróżnia kwasy humusowe Grupy Azoty na tle innych tego typu produktów, to przede wszystkim gwarantowana jakość produktów. Produkcja kwasów humusowych Grupy Azoty odbywa się przy zastosowaniu autorskiej technologii wytwarzania stymulatorów wzrostu z naturalnego surowca, jakim jest węgiel brunatny. Proces tan zachodzi przy użyciu stosunkowo niskich temperatur (40-50°C), które nie powodują degradacji łańcuchów kwasów humusowych, tym samym zwiększając ich skuteczność w wykorzystaniu rolniczym. Skuteczność produktu Tohumus oceniana była przez m.in. Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy oraz Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach, które to instytucje potwierdziły znaczący wpływ na przyrost masy korzeniowej oraz zwyżkę plonu. Technologię wytwarzania opracowano na podstawie badań laboratoryjnych, które doprowadziły do uzyskania patentu i w konsekwencji wybudowania instalacji produkcyjnej.
Uruchomiona linia pilotażowa to konkretny efekt kolejnego innowacyjnego projektu realizowanego w Centrum Badawczo-Rozwojowym Grupy Azoty. Wprowadzony produkt podniesie konkurencyjność naszej spółki nie tylko na krajowym, ale również międzynarodowym rynku nawozowym. Nasze nowe produkty nawozowe doskonale wpisują się w wymagania Europejskiego Zielonego Ładu i potrzeby współczesnego światowego rolnictwa – wskazuje Tomasz Hinc, Prezes Zarządu Grupy Azoty S.A.
Gleby w Polsce charakteryzują się niską zawartością próchnicy. Czynniki naturalne, takie jak klimat, duży udział gleb piaszczystych oraz zakwaszenie gleb nie sprzyjają akumulacji i utrzymywaniu na stałym poziomie zawartości substancji humusowych – głównych składników glebowej materii organicznej. Odpowiedzią na te wyzwania jest nowa linia produktów Grupy Azoty, dzięki której kwasy humusowe będą wprowadzane do gleby. Tohumus to sól potasowa kwasów humusowych (tzw. humian potasu) zawierająca ok. 7 proc kwasów humusowych, wzbogacony w potas.
Dzięki Centrum Badawczo-Rozwojowemu regularnie poszerzamy nasze portfolio o produkty, które są zgodne z założeniami zrównoważonego rolnictwa. Tym razem, do naszej oferty wprowadzamy stymulator wzrostu, który ma na celu nie tylko osiągniecie wyższych plonów roślin, ale również kształtowanie odpowiedniej struktury gleby. Konsekwentnie poszerzamy więc zakres usług i produktów oferowanych rolnikom w zgodzie z założeniami Europejskiego Zielonego Ładu - nawozy, rozwiązania z obszaru precyzyjnego rolnictwa, a teraz również kwasy humusowe, które ograniczają wypłukiwanie azotu oraz innych pierwiastków i związków organicznych – mówi dr Grzegorz Kądzielawski, Wiceprezes Zarządu Grupy Azoty S.A.
Obecność kwasów humusowych może oddziaływać stymulująco na procesy życiowe organizmów glebowych, wspomagać rozwój roślin, a dodatkowo przyspieszać rozkład resztek pożniwnych. Wprowadzenia do gleby związków humusowych powoduje większy wigor roślin oraz wzrost elongacyjny korzeni, co jest szczególnie pożądane w czasie suszy.