Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Nawóz mineralny pod róże
2011-03-01 -
Ciągnik Landini LANDPOWER COMFORT
2016-05-13 -
Agregat do upraw przedsiewnych TORNADO
2014-03-17 -
WĄŻ ALI-FLEX Ø25 - METR BIEŻĄCY WIPROL
2016-05-02 -
Wóz asenizacyjny SIPMA WA 400 DELFIN
2013-12-16 -
Nasienie buhaja Hashtag
2021-08-24 -
ZETOR FORTERRA 95
2011-01-04
Żniwa Poleskie w Białkowie
W sobotę 18 lipca 2015 r. w Białkowie koło Cybinki odbyła się impreza edukacyjno-integracyjna pokazu prac żniwnych z tradycjami. Była to doskonała okazja zobaczenia jak kiedyś wyglądały żniwa i jakie były używane narzędzia oraz maszyny. Impreza ukazywała trud rolnika podczas żniw oraz pokazywała proces powstawania chleba od zbioru żyta na polu aż do upieczenia chleba.
Żniwa Poleskie w Białkowie
Na miejsce żniwowania, na pole poza Białkowem, uczestnicy przeszli z placu przy Dworku barwnym i rozśpiewanym korowodem prowadzonym przez orkiestrę jadącą na wozie poleskim. Żniwa rozpoczęto modlitwą o dobry plon oraz błogosławieństwem żniwiarzy udzielonym przez proboszcza miejscowej parafii.
Po poświęceniu zaprezentowane zostały metody zbioru zboża: żęcie sierpem, koszenie kosą, koszenie żniwiarką, snopowiązałką i kombajnem. Żniwiarze pokazali sposób robienia powróseł, wiązania snopów i ustawiania ich w kopy (mendele).
Każdy z uczestników imprezy mógł spróbować żęcia sierpem, koszenia kosą czy też układania zboża w snopy i wiązania.
W trakcie pokazów żniwiarzy i gości częstowano swojskim jadłem, spożywanym podczas żniwowania, oraz podpiwkiem. Czas umilały śpiewy i zabawy. Żniwiarze zwracali uwagę, że na ściernisko wchodzono boso, ponieważ deptanie butami przypadkowo spadniętych kłosów równoznaczne było z deptaniem chleba.
Po żniwowaniu snopy ułożono na wozie drabiniastym i przywieziono na plac przed Dworek, gdzie odbył się pokaz młócenia cepem, mielenia ziarna w żarnach oraz wyrabiania ciasta i wypieku chleba w piecu chlebowym.
Wypieczone piękne bochny chleba, po poświęceniu, zostały rozdane uczestnikom imprezy. Każdy mógł spróbować świeżo upieczonego chleba metodą tradycyjną.
Impreza zademonstrowała młodemu pokoleniu postęp technologiczny przy pracach żniwnych, Przedstawiła szacunek dla pracy rolnika oraz poszanowanie chleba będącego codziennym, podstawowym pokarmem. Pokazała, że żniwa to najtrudniejszy ale i zarazem najpiękniejszy okres w rocznym cyklu pracy rolnika, to podsumowanie jego pracy.