Ceny zbytu żywca wieprzowego
Na rynku krajowym drugi tydzień z rzędu podrożał żywiec wieprzowy. W dniach 10–16.02.2025 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną po 5,74 zł/kg, a więc drożej o 4% niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była wyższa o 2% niż przed miesiącem, ale niższa o 19,5% niż przed rokiem.
Ten sam kierunek zmian cen miał miejsce w Unii Europejskiej. W drugim tygodniu lutego br. średnio w UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 180,56 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. więcej o 1% niż tydzień wcześniej, ale mniej odpowiednio o 1% i o 13% niż przed miesiącem i rokiem. W Polsce za trzodę chlewną tej klasy płacono 179,57 EUR/100 kg, a zatem o około 1 EUR/100 kg mniej niż średnio w UE i w Niemczech oraz o 13,50 EUR/100 kg mniej niż w Hiszpanii. Cena żywca w Polsce była wyższa niż m.in. w Niderlandach oraz w Danii.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W Polsce, w ślad za zwyżką cen żywca w skupie podrożało mięso. W drugim tygodniu lutego br. półtusze wieprzowe sprzedawano po 8,60 zł/kg, czyli drożej o 5% niż tydzień wcześniej. Cena półtusz była zbliżona do otrzymanej przed miesiącem, ale niższa o 17% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca wołowego
W dniach 10–16.02.2025 r. cena bydła rzeźnego ukształtowała się na poziomie 11,21 zł/kg, tj. niższym o 0,02 zł/kg niż tydzień wcześniej. Żywiec wołowy był droższy niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 2% oraz o 14%.
Ceny zbytu mięsa wołowego
Cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych z młodych buhajków do 2 lat wyniosła 22,63 zł/kg, tj. mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu. Ćwierćtusze były droższe o 1% niż przed miesiącem oraz o 8,5% niż w porównywalnym okresie 2024 r.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W drugim tygodniu lutego br. na rynku krajowym zwiększyły się ceny zakupu żywca drobiowego. Kurczęta brojlery podrożały w obrębie tygodnia o ponad 1% do 5,29 zł/kg. Był to poziom cen wyższy o 2,5% niż przed miesiącem oraz o 13% niż przed rokiem. Za indyki dostawcy uzyskiwali 8,30 zł/kg, tj. więcej o 1% niż tydzień wcześniej oraz odpowiednio o 6% i 35% niż przed miesiącem i rokiem. Cena kaczek brojlerów ukształtowała się na poziomie 6,20 zł/kg i była zbliżona do notowań sprzed tygodnia i miesiąca, ale niższa o 7% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 9,58 zł/kg, tj. drożej o 6% niż tydzień wcześniej i o 21% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków w obrębie tygodnia wzrosła o 1% do 14,24 zł/kg, ale była niższa o 1% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt podrożały o 16%, a tuszki indyków – o 6%.