Wzrost wartości eksportu zaobserwowano w przypadku większości grup towarowych artykułów rolno-spożywczych.
Poza wcześniej wymienionymi grupami produktów zwiększyła się wartość wywozu: tytoniu i wyrobów tytoniowych o 26% do 5,4 mld EUR, cukru i wyrobów cukierniczych o 20% do 3,8 mld EUR, ryb i przetworów o 11% do 3,1 mld EUR, a także warzyw i ich przetworów o 14% do 2,6 mld EUR oraz owoców wraz z przetworami o 2% do 1,8 mld EUR.
Większa była również wartość wysyłki nasion roślin oleistych i tłuszczów roślinnych – o 2% do 1,7 mld EUR oraz kawy, herbaty i kakao – o 1% do 1,1 mld EUR.
Za to spadkowi uległa wartość eksportu produktów mlecznych – o 9% do 3,3 mld EUR, soków owocowych i warzywnych – o 5% do 0,8 mld EUR oraz alkoholi – o 9% do 0,7 mld EUR.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu