Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w skupie (9.02.2025)
2025-02-21 -
Skup mleka w UE
2025-02-21
Poznaj produkty
-
Zbiornik do adblue AB9000 Lux
2013-12-13 -
Oczyszczacz paliwa MLS - MFP 55
2014-04-09 -
Pro-Vega - Mycie i sortowanie warzyw
2011-09-30 -
MUCHAKRON® PLUS 10 WP
2015-02-25
We Wrocławiu trwają prace nad udoskonaleniem właściwości jaj
Wrocławscy naukowcy pracują nad stworzeniem jaja doskonałego, które miałoby być wzbogacone o witaminy i kwasy tłuszczowe omega 3. Takie udoskonalenie jaj przyczyniłoby się do powstania na rynku jajecznych suplementów diety, które byłby pomocne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.

Naukowcy uważają, że skoro jajka zawierają wszystkie potrzebne składniki do stworzenia życia, to są one na tyle doskonałe aby po odpowiedniej obróbce technologicznej mogły zapobiegać chorobom cywilizacyjnym.
Byłby wzbogacone o bioaktywne substancje, czyli m.in. witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają duży wpływ na poprawne funkcjonowanie mózgu i serca. Uczeni podkreślają, że będą się one nadawały do jedzenia. Z kolei w porównaniu do obecnych jajek będą 2 lub nawet 3 razy zdrowsze. Nie będzie też problemu z wprowadzeniem wynalazku na rynek spożywczy.
Od 2009 roku nad projektem pracuje 130 specjalistów. Mają oni na celu udoskonalenie jaj do maksymalnego stopnia, by w przyszłości można byłoby je stosować jako suplementy diety. Zakończenie prac i zaprezentowanie wyników planują na 2013 rok.
Bardzo duże znaczenie w produkcji jaj doskonałych ma specjalna pasza, a także odpowiednie warunki środowiskowe. Wrocławscy naukowcy podkreślają, że cały proces ulepszania odbywa się w naturalnych warunkach i nie ma nic wspólnego z modyfikacją.
Niemniej jednak stworzenie zdrowszego, doskonałego jaja nie jest ich głównym celem. Jak sami mówią, traktują je jako element wyjściowy, otwierający drzwi przed produkcją biopreparatów i produktów pro leczniczych. Chcą pozyskiwać z nich bioaktywne substancje na zasadzie suplementu diety.
Dzięki innowacyjnym technologiom, możliwe będzie odzyskiwanie z jaj takich substancji, jak fosfolipidy czy lecytynę, które mają znaczący wpływ na pracę mózgu i serca. Wpłynie to również na jakość oferowanych na polskim rynku suplementów.
Wyróżniać je na tle już istniejących będzie to, że dotychczasowe suplementy są głównie pochodzenia roślinnego. Jak wiadomo, w żadnej roślinie czy ziołach nie występuje takie bogactwo składników jak w jajku.
Pozyskane w ten sposób składniki mogą znacząco wspomóc walkę z chorobami cywilizacyjnymi takimi jak cukrzyca, Alzheimer, chorób układu krążenia i serca. Dodatkowo wzmocnią one organizm i wspomogą funkcjonowanie naszego ciała.
