W układzie województw udział ten kształtował się w granicach od 35,8% w województwie lubuskim do 68,8% w województwie mazowieckim, z kolei w ujęciu podregionów od 29,6% w podregionie krośnieńskim województwa podkarpackiego do 80,5% w podregionie ciechanowskim województwa mazowieckiego.
Ponad 91% areału gruntów gospodarstw rolnych stanowiło powierzchnię gospodarstw indywidualnych.
Wartość tego udziału była bardzo zróżnicowana w ujęciu terytorialnym i kształtował się w przedziale od 76,4% w województwie opolskim do 98,8% w województwie świętokrzyskim, a wśród podregionów od 68,3% w podregionie nyskim województwa opolskiego do 99,5% w podregionie żyrardowskim województwa mazowieckiego.
W strukturze powierzchni gospodarstw rolnych 89,7% (15,0 mln ha) stanowiły użytki rolne. Lasy i grunty leśne obejmowały powierzchnię 963,9 tys. ha (5,8%), a pozostałe grunty 752,2 tys. ha (4,5%).
Największym udziałem lasów i gruntów leśnych w powierzchni gospodarstw rolnych charakteryzowały się województwa małopolskie (10,9%) i podlaskie (10,4%) oraz podregiony nowotarski (18,8%) i nowosądecki (18,5%) województwa małopolskiego. Najwyższym udziałem pozostałych gruntów wyróżniało się województwo podkarpackie (6,8%) i jego podregion krośnieński (8,1%).