Kategorie
Zobacz również tu
-
Indeks cen produktów mięsnych FAO
2025-04-11 -
Ogórki pod kontrolą IJHARS
2025-04-11 -
Rynek mięsa w Polsce (30.03.2025)
2025-04-11
Poznaj produkty
-
Kultywator wirnikowy
2014-03-19 -
Schładzalniki używane
2013-01-24 -
Belka opryskowa
2013-05-06 -
Rębak do drewna BX -42S - MASZYNA DL
2016-05-09 -
Ciągnik Landini SERIA 7
2016-05-13
Sytuację na polskim rynku cukru może uratować jedynie import?
Niestety zapasy cukru są bardzo małe, co zręcznie wykorzystują pośrednicy podnosząc ceny tego surowca. Skutecznym rozwiązaniem może okazać się import z Niemiec.

Tak wysokie ceny sprawiły, że
Komisja Europejska na prośbę unijnych producentów słodyczy oraz
napojów zaczęła korzystać z zapasów. Oszacowali oni, że
zabraknie im około 100 tysięcy ton cukru. W związku z tym Komisja
Europejska zadecydowała o dopuszczeniu do sprzedaży 500 tysięcy
tego produktu, gdyż właśnie na taką wielkość wolumenu zostały
oszacowane zapasy ponad limit.
Ten nadmiar posiadają przede wszystkim cukrownie z Niemiec, Francji, ale niestety nie z Polski. Nic w tym dziwnego, skoro polskie firmy nadwyżkę wyeksportowały za granicę.
Co ciekawe, otóż średnia unijna cena cukru w grudniu zeszłego roku wynosiła 486 euro za tonę, co w przeliczeniu daje nam około 1,94 złotego za kilogram. Z kolei w tym samym czasie w Polsce po cenie hurtowej należało zapłacić 2,44 złotego za kilogram, a cena detaliczna wynosiła 2,88 złotego za kilogram.
