Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
ŚWIDER DO ŁUPAREK FI 107 mm HARTOWANY
2012-05-31 -
Hale do woltyżerki - lonżowniki
2015-04-20 -
FOR BUG - aerozol, pianka
2014-02-14
Średnio w Polsce jest wyrzucanych blisko 18 procent miesięcznych zakupów
W związku z nadchodzącymi świętami, banki żywności apelują w sprawie niemarnowania pożywienia. Wartość wyrzuconego jedzenia średnio wynosi około 45 złotych miesięcznie, co w przeliczeniu na cały kraj oscyluje w granicach 4 mln ton żywności.
Zakup nadmiernej ilości artykułów spożywczych to najczęściej brak pomysłu na świąteczne potrawy oraz właściwe zaplanowanie okresu świątecznego. Niestety najczęściej przygotowania zaczynamy zbyt wcześnie, przez co tracimy kontrolę nad zakupami.
Poza tym nie panujemy nad ilością przyrządzonych potraw. Efektem tego jest niewątpliwie przejadanie się. Ponadto, niewłaściwe przechowywanie pożywienia sprawia, iż dania stają się nieświeże, a co za tym idzie, nie nadają się do konsumpcji i zostają wyrzucone.
No cóż, poprzez pozbycie się nieświeżego jedzenia nie tylko marnujemy pieniądze, jest jeszcze szereg innych czynników wpływających na przygotowanie potrawy jak choćby energia czy woda.