Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-01-29
-
Wiosenne nawożenie azotem – zasady
2025-01-29 -
Skup zbóż według GUS
2025-01-29 -
Ceny zbóż w skupie (12.01.2025)
2025-01-29
Poznaj produkty
-
Owijarka do palet G1010 GOWEIL
2020-07-27 -
Nowy model skrzyniopalety
2016-04-21 -
Suszarnia przewoźna CPT
2011-01-08 -
DEUTZ - szyba drzwiowa górna
2011-12-13 -
Chlorek potasu - sól potasowa 60% K2O
2011-05-08 -
Prasa stałokomorowa SIPMA PS 1315 HUZAR
2016-04-13
Spadek cen mięsa
W związku z mniejszym popytem na mięso, ceny za drób, wieprzowinę oraz wołowinę w ostatnim tygodniu kwietnia tego roku zmniejszyły się o blisko 0,5 procenta. Niemniej jednak hodowcy indyków dostali o 1,2 procenta więcej.
W okresie od 18-24 kwietnia tego roku kilogram żywca wieprzowego w punktach skupu średnio można było otrzymać 4,54 złotego. To o prawie 5 procent więcej niż przed miesiącem oraz o 28 procent więcej w stosunku do tego samego okresu roku poprzedniego.
Niemniej jednak, pod kątem regionu najmniej płacono za trzodę chlewną w województwach: dolnośląskim, lubuskim, opolskim, wielkopolskim, a także zachodniopomorskim, bo jedynie 4,51 złotego za kilogram.
Z kolei w województwie łódzkim, mazowieckim oraz podlaskim otrzymali najwięcej, bo 4,66 złotego za kilogram.
W omawianym okresie, kilogram żywca wołowego oscylował na poziomie 5,45 złotego w stosunku do 5,47 złotego za kilogram miesiąc wcześniej. W odniesieniu do roku poprzedniego, w ujęciu rocznym to zwyżka rzędu 23 procent.
Jeśli chodzi o brojlery to przeciętna ich cena wynosiła 3,92 złote za kilogram, a w przypadku indyków – 5,60 złotego za kilogram. Biorąc pod uwagę notowania z ubiegłego miesiąca to ceny za kurczęta wzrosły o blisko 3 procent, a indyków o 8 procent. W odniesieniu do roku zeszłego to w punkcie skupu można było otrzymać adekwatnie o 27 procent i 29 procent więcej.