Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Siewnik JUKO COMBISEED HT3000S-HT4000S
2013-05-31 -
WĄŻ ALI-FLEX Ø32 - METR BIEŻĄCY WIPROL
2016-05-02 -
Przyczepa rolnicza ZASŁAWD-762-12 tandem
2014-12-02 -
Systemy gąsienicowe Soucy Track
2012-01-29
Rośnie popyt na żywność ekologiczną
Eksperci twierdzą, że polski rynek żywności ekologicznej jest wart około 50 mln euro. Jednakże pomimo gospodarstw hodujących tego typu uprawy, których jest coraz więcej, ale i tak jest ich zdecydowanie za mało w porównaniu do zapotrzebowania.
Taki obrót sprawy bezpośrednio przyczynia się do tego, że polskie ceny za żywność ekologiczną są często zdecydowanie wyższe niż w innych krajach Europy. Specjaliści zgodnie przyznają, że ekologiczna żywność jest najbardziej dynamicznie rozwijającą się branżą w naszym kraju.
Rośliny
są uprawiane bez użycia chemii jak pestycydy i sztuczne nawozy. Na
razie za towar w 100 procentach naturalny i bezpieczny producenci
wymagają większej zapłaty niż za standardowe produkty. Uważają,
że żywność pozbawiona trujących chemikalii jest produktem
luksusowym.
Różnica
między towarami tzw. luksusowymi a tymi zwykłymi jest widoczna w
cenie. Żywność ekologiczna jest średnio o 30-35 procent droższa
od plonów uprawianych w normalnych warunkach.
Producenci
ekożywności twierdzą, że cenę tę mogliby zmniejszyć, gdyby nie
jeden mały problem. Zapotrzebowanie na produkty ekologiczne rośnie
tak szybko, że nie nadążają oni z dostawami pożądanego towaru.
Na szczęście ilość gospodarstw ekologicznych z roku na rok rośnie.