Kategorie
Zobacz również tu
-
Szacowanie strat klęskowych
2025-04-10 -
Pszczoły z dofinansowaniem
2025-04-10
Poznaj produkty
-
Przyczepy rolnicze NT AGRO DT 12
2021-11-30 -
LEGUAN 130
2012-01-05 -
Hangary lotnicze Borga
2016-04-18 -
Przyczepa kontenerowa typ PH 4
2014-10-17 -
Deszczownia Rainstar TX PLUS BauerGroup
2020-05-22
Rośnie popyt na żywność ekologiczną
Eksperci twierdzą, że polski rynek żywności ekologicznej jest wart około 50 mln euro. Jednakże pomimo gospodarstw hodujących tego typu uprawy, których jest coraz więcej, ale i tak jest ich zdecydowanie za mało w porównaniu do zapotrzebowania.

Taki obrót sprawy bezpośrednio przyczynia się do tego, że polskie ceny za żywność ekologiczną są często zdecydowanie wyższe niż w innych krajach Europy. Specjaliści zgodnie przyznają, że ekologiczna żywność jest najbardziej dynamicznie rozwijającą się branżą w naszym kraju.
Rośliny
są uprawiane bez użycia chemii jak pestycydy i sztuczne nawozy. Na
razie za towar w 100 procentach naturalny i bezpieczny producenci
wymagają większej zapłaty niż za standardowe produkty. Uważają,
że żywność pozbawiona trujących chemikalii jest produktem
luksusowym.
Różnica
między towarami tzw. luksusowymi a tymi zwykłymi jest widoczna w
cenie. Żywność ekologiczna jest średnio o 30-35 procent droższa
od plonów uprawianych w normalnych warunkach.
Producenci
ekożywności twierdzą, że cenę tę mogliby zmniejszyć, gdyby nie
jeden mały problem. Zapotrzebowanie na produkty ekologiczne rośnie
tak szybko, że nie nadążają oni z dostawami pożądanego towaru.
Na szczęście ilość gospodarstw ekologicznych z roku na rok rośnie.
