Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-01-29
-
Wiosenne nawożenie azotem – zasady
2025-01-29 -
Skup zbóż według GUS
2025-01-29 -
Ceny zbóż w skupie (12.01.2025)
2025-01-29
Poznaj produkty
-
Rozrzutnik obornika seria EV 2200 16-27 t
2016-04-28 -
Przyczepa do transportu drewna
2020-02-20 -
Bauer - Deszczownie - Rainboy
2011-09-29 -
Stojak el 08 Remsz
2020-08-03 -
Jazda automatyczna- system ParaDyme
2011-10-05
Rośnie popyt na żywność ekologiczną
Eksperci twierdzą, że polski rynek żywności ekologicznej jest wart około 50 mln euro. Jednakże pomimo gospodarstw hodujących tego typu uprawy, których jest coraz więcej, ale i tak jest ich zdecydowanie za mało w porównaniu do zapotrzebowania.
Taki obrót sprawy bezpośrednio przyczynia się do tego, że polskie ceny za żywność ekologiczną są często zdecydowanie wyższe niż w innych krajach Europy. Specjaliści zgodnie przyznają, że ekologiczna żywność jest najbardziej dynamicznie rozwijającą się branżą w naszym kraju.
Rośliny
są uprawiane bez użycia chemii jak pestycydy i sztuczne nawozy. Na
razie za towar w 100 procentach naturalny i bezpieczny producenci
wymagają większej zapłaty niż za standardowe produkty. Uważają,
że żywność pozbawiona trujących chemikalii jest produktem
luksusowym.
Różnica
między towarami tzw. luksusowymi a tymi zwykłymi jest widoczna w
cenie. Żywność ekologiczna jest średnio o 30-35 procent droższa
od plonów uprawianych w normalnych warunkach.
Producenci
ekożywności twierdzą, że cenę tę mogliby zmniejszyć, gdyby nie
jeden mały problem. Zapotrzebowanie na produkty ekologiczne rośnie
tak szybko, że nie nadążają oni z dostawami pożądanego towaru.
Na szczęście ilość gospodarstw ekologicznych z roku na rok rośnie.