Dzięki naukowcom z Instytutu Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk bez krojenia i siekania owoców będzie można sprawdzić, co znajduje się w ich środku. Opracowana metoda możliwa jest dzięki wykorzystaniu lasera.
Do tej pory, aby sprawdzić stan owoców, należało je najpierw rozdrobnić, a dopiero później poddać chemicznej analizie. Teraz do zbadania wnętrza jabłek i innych owoców nie będzie konieczna ich destrukcja. Pierwszy w Polsce wynalazek wykorzystujący wiązkę laserową pozwoli na bezinwazyjną ocenę kondycji owoców.
Do przeprowadzenia testu wystarczy zbadanie około 15% z całej partii owoców. Stan ich zdrowia będzie określany na podstawie obrazu plamkowego, który powstaje w wyniku oświetlenia laserem. Obraz ten pozwali ocenić, czy w środku owocu znajdują się jakieś zmiany fizjologiczne bądź odbarwienia spowodowane uszkodzeniami mechanicznymi.
Metoda znana jest już wśród kadry naukowej od kilkunastu lat. Jednakże dopiero teraz zaistniała możliwość jej wykorzystania w praktyce.
Opracowany wynalazek czeka obecnie na decyzję urzędu patentowego oraz odpowiedź inwestora, który zainteresuje się urządzeniem.
źródło: Gospodarz.pl/TVP Lublin, foto:
sxc.hu