Jubileusz 50-lecia Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie –...
2024-11-20
9 lutego br. rozpoczynają się XXIII Zimowe Igrzyska Olimpijskie w Korei Południowej. Z tej okazji eksperci Banku BGŻ BNP Paribas wzięli pod lupę poziom spożycia podstawowych produktów żywnościowych i uważnie przyjrzeli się, jak wygląda wymiana handlowa m.in. w przypadku surowców rolnych i artykułów spożywczych między Polską a Koreą Południową. Z danych analityków Banku wynika, że mieszkańcy Korei Południowej spożywają aż o 86 proc. mniej mleka i produktów mlecznych niż Polacy. Chętniej natomiast konsumują warzywa, bo ok. 206 kg na mieszkańca rocznie, podczas gdy w Polsce liczba ta jest dwukrotnie mniejsza.
Bilansowe spożycie wybranych produktów żywnościowych (w kg/mieszkańca rocznie)
|
||
Polska
|
Korea Południowa
|
|
Warzywa
|
108
|
206
|
Owoce
|
60
|
67
|
Ryby i owoce morza
|
11
|
53
|
Wieprzowina
|
46
|
33
|
Drób
|
27
|
16
|
Wołowina
|
2
|
15
|
Produkty zbożowe
|
109
|
51
|
Ryż
|
1
|
85
|
Piwo
|
98
|
42
|
Cukier
|
44
|
22
|
Jaja
|
8
|
11
|