Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Podwozie ramowe
2016-05-11 -
Sprzęg do pras
2013-06-19 -
JOHN DEERE szyba tylna do kabiny LX 042117
2011-12-13 -
Ciągnik KUBOTA M110GX 115 KM
2013-08-18 -
Rozrzutnik obornika N-255/5 10 ton Igamet
2016-05-13
Polacy nagminnie wyrzucają jedzenie
Jak wykazują dane zebrane przez Federację Polskich Banków Żywności, do marnotrawstwa przyznaje się jeden na czterech obywateli.
Rocznie wyrzucanych jest powyżej 2 milionów ton żywności, a nasz kraj pod względem marnotrawstwa zajmuje w rankingu aż piąte miejsce. Przed nami jest Wielka Brytania, Niemcy, Francja oraz Holandia.
Według statystyk, niemal 48 procent społeczeństwa polskiego pozbywa się pieczywa, a około 37 procent naszych krajan wyrzuca ziemniaki oraz wędliny.
W przypadku warzyw i owoców jest to blisko 20 procent obywateli, a jogurtów – 14 procent. Znacznie rzadziej w koszu ląduje mleko oraz ser, bo odpowiednio 7 i 6 procent. Najmniej Polacy marnują jaj oraz ryb, bo stosownie 3 oraz 1 procent.
Jakie są najczęstsze wytłumaczenia? Blisko 40 procent to przegapienie terminu ważności. Wśród innych odpowiedzi, można było usłyszeć również: za duża porcja posiłku, zbyt duże zakupy oraz złe przechowywanie czy zakup zepsutych produktów.