| Autor: redakcja1

Polacy nagminnie wyrzucają jedzenie

Jak wykazują dane zebrane przez Federację Polskich Banków Żywności, do marnotrawstwa przyznaje się jeden na czterech obywateli.

Rocznie wyrzucanych jest powyżej 2 milionów ton żywności, a nasz kraj pod względem marnotrawstwa zajmuje w rankingu aż piąte miejsce. Przed nami jest Wielka Brytania, Niemcy, Francja oraz Holandia.


Według statystyk, niemal 48 procent społeczeństwa polskiego pozbywa się pieczywa, a około 37 procent naszych krajan wyrzuca ziemniaki oraz wędliny.


W przypadku warzyw i owoców jest to blisko 20 procent obywateli, a jogurtów – 14 procent. Znacznie rzadziej w koszu ląduje mleko oraz ser, bo odpowiednio 7 i 6 procent. Najmniej Polacy marnują jaj oraz ryb, bo stosownie 3 oraz 1 procent.


Jakie są najczęstsze wytłumaczenia? Blisko 40 procent to przegapienie terminu ważności. Wśród innych odpowiedzi, można było usłyszeć również: za duża porcja posiłku, zbyt duże zakupy oraz złe przechowywanie czy zakup zepsutych produktów.



Tagi:
źródło: