Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Ładowarka do cebuli SU2LS SAMON
2020-10-08 -
Agregat Prądotwórczy 30 kVA
2011-08-19 -
Multione serii S
2011-06-16 -
DODATKOWE WYPOSAŻENIE W UKŁADZIE JEZDNYM
2011-05-25 -
Stajnie
2015-04-20
Polacy nagminnie wyrzucają jedzenie
Jak wykazują dane zebrane przez Federację Polskich Banków Żywności, do marnotrawstwa przyznaje się jeden na czterech obywateli.
Rocznie wyrzucanych jest powyżej 2 milionów ton żywności, a nasz kraj pod względem marnotrawstwa zajmuje w rankingu aż piąte miejsce. Przed nami jest Wielka Brytania, Niemcy, Francja oraz Holandia.
Według statystyk, niemal 48 procent społeczeństwa polskiego pozbywa się pieczywa, a około 37 procent naszych krajan wyrzuca ziemniaki oraz wędliny.
W przypadku warzyw i owoców jest to blisko 20 procent obywateli, a jogurtów – 14 procent. Znacznie rzadziej w koszu ląduje mleko oraz ser, bo odpowiednio 7 i 6 procent. Najmniej Polacy marnują jaj oraz ryb, bo stosownie 3 oraz 1 procent.
Jakie są najczęstsze wytłumaczenia? Blisko 40 procent to przegapienie terminu ważności. Wśród innych odpowiedzi, można było usłyszeć również: za duża porcja posiłku, zbyt duże zakupy oraz złe przechowywanie czy zakup zepsutych produktów.