Sprowadzane do Polski artykuły rolno-spożywcze pochodziły przede wszystkim z Niemiec, tj. udział w imporcie rolno-spożywczym ogółem – 19,4%, Holandii - 8,4%, Włoch - 5,8%, Ukrainy - 5,4%, Hiszpanii - 5,4% oraz z Danii – 4,8%.
Głównymi towarami dostarczanymi do Polski były: mięso wieprzowe, karma dla zwierząt, makuchy sojowe, ryby świeże, czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao, syropy cukrowe, kawa, czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao, przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione, kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski, filety rybne i inne mięso rybie (rozdrobnione), chleb, pieczywo cukiernicze ciasta oraz ciastka (głównie herbatniki i wafle), żywe świnie, tytoń nie przetworzony i odpady tytoniowe, produkty zawierające tytoń, nikotynę, przeznaczone do wdychania bez spalania, sery i twarogi, ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, oraz olej słonecznikowy, szafranowy i bawełniany. Wszystkie te towary stanowiły około 44,6% wartości towarów rolno-spożywczych przywiezionych z zagranicy do Polski.