W przypadku czerwonego mięsa zyski wyniosły 296,4 mln euro. W poprzednim roku poza polskie granice wysłano kontyngent mięsa wieprzowego w ilości 309,8 tysięcy ton, za które otrzymano 580 mln euro. Z kolei import tego gatunku mięsa zwiększył się o 11 procent do granicy 574,3 tysiąca ton za 1,106 mld euro.
W zeszłym roku wyeksportowano 224,5 tysiąca ton świeżej oraz chłodzonej wołowiny, czyli o 4 procent mniej wartych 687 mln euro, jak i również 40,5 tysięcy ton mrożonej wołowiny – spadek o 6 procent za 125,6 mln euro.
Jeśli chodzi o żywiec, to w omawianym czasie wysłano o 4 procent mniej bydła, które kosztowało 100,4 mln euro. Niestety trzody chlewnej wyeksportowano o 46 procent i zarobiono na tym 21,2 mln euro.
Głównymi importerami żywca wieprzowego są Węgry, Rosjanie, Litwini, Holendrzy, Łotysze, Niemcy oraz Białorusini.
Wartość sprowadzanego żywca trzody chlewnej wyniosła 163,3 mln euro, a zatem to 23 procentowa zwyżka w zestawieniu rocznym. Za importowany drób trzeba było zapłacić o 20 procent więcej, czyli 81,2 mln euro.