Sprawdź, co wrzucasz na ruszt!
Przed grillowaniem warto zwrócić uwagę na walory jakościowe grillowanego mięsa. Oznaczenia i certyfikaty, które posiadają polskie wyroby, mogą dać każdemu pewność o najwyższym poziomie żywności. Trzeba jednak uważnie przyglądać się logo na opakowaniu. System QAFP gwarantuje na przykład najlepszą jakość produktu. Mięso kulinarne ze znakiem jakości QAFP jest świeże, soczyste, pachnące i przede wszystkim – zawiera mięso, jest smaczne i zdrowe. Gdy wrzucimy je na ruszt, możemy liczyć na to, że będzie smakowało naszym bliskim. Nie wyschnie na przysłowiowy „wiór”. Wieprzowina z logo QAFP jest łatwa do obróbki – miękka, a potem… Mmmmm! Palce lizać! Mięso z logo QAFP może i jest nieco droższe, ale lepiej zjeść pyszny kawałek mięsiwa dobrej jakości niż większy i mniej smaczny! Dbajmy o swoje podniebienia i o żołądki! Miejmy nad sobą litość! Nie odmawiajmy sobie przyjemności dobrego jedzenia! – podsumowuje ze śmiechem Carlos. Elementy kulinarne objęte znakiem QAFP, tj. szynka, schab i karkówka idealnie nadają się do grillowania.
Oczywiście, produkty trzeba wcześniej zamarynować, szczególnie mięso i ryby. Do marynaty możemy wziąć sok z cytrusów czy ocet winny albo sos sojowy. Dodajmy zioła i przyprawy, bawmy się smakiem! Sól najlepiej zastąpić ziołami. Do tego świeży czosnek, rozmaryn, na przykład świeża pietruszka… Zmarynowane mięso trzeba wstawić na kilka godzin do lodówki (byle nie w metalowym naczyniu!!!). Najlepiej przykryć je na ten czas folią spożywczą. Na jeden kilogram mięsa potrzeba ¼ do ½ szklanki marynaty.
Zdrowiej piec mięsa na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Podczas nieumiejętnego pieczenia na tradycyjnym grillu powstają rakotwórcze nitrozaminy. Grill węglowy najlepiej wydobywa smak potraw. Polecam także używanie aluminiowych tacek lub folii. Ale trzeba unikać mięsa mrożonego, bo traci bogactwo smaku!
Grillowane mięso dobrze skomponuje się z lampką czerwonego lub białego wina. To poprawi trawienie i obniży cholesterol. O humory współbiesiadników musimy już jednak zadbać sami.
To, co mnie cieszy najbardziej, to fakt, że mięso wysokiej jakości można już spożywać nie tylko grillując u siebie, ale także w coraz to nowych punktach gastronomicznych. Profesjonalni kucharze mają coraz większy dostęp do wysokojakościowego, powtarzalnego surowca.
Smacznego!