Organizatorami tego wydarzenia było Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi wraz z Wójtem Gminy Biskupiec przy współpracy Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych – Izby Gospodarczej. Impreza została sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Honorowy patronat nad tym wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a opiekę medialną sprawował m.in. Twój portal rolniczy Gospodarz.pl.
Niemniej jednak uroczystość poprzedziła konferencja dotycząca „Rynku mięsa gęsiego i jego walorów”, podczas której można było zgłębić swoją wiedzę o gęsiach jako ptakach królewskich i ekologicznych. Ponadto poruszono takie kwestie jak systemy i sposoby promowania płodów rolnych i produktów żywnościowych, a także gwarantowany system jakości żywności QAFP w kontekście mięsa gęsiego.
Podczas tegorocznego Święta Gęsi odbył się wykład poświęcony walorom odżywczym i kulinarnym gęsiny, jak i również szybki kurs przygotowania potraw z tego gatunku mięsa. Ponadto spośród publiczności wybrano członków jury, której zadaniem było ocenienie przyrządzonych dań zgłoszonych do kulinarnego konkursu.
Niewątpliwie punktem kulminacyjnym była degustacja przygotowanych potraw z gęsi. W ten sposób każdy z uczestników miał okazję do spróbowania tego wyjątkowego mięsa. Ponadto można było również zakupić poszczególne elementy gęsi surowe lub wędzone.
Całość uświetniły liczne konkursy dla publiczności oraz występy artystyczne Cyrku Heca, zespołu Nocna Zmiana Bluesa, czy Kabaretu Kuzyni. W tym roku gwiazdą wieczoru był zespół Volver. Z kolei wieczorną imprezę taneczną poprowadził zespół MEGA DANCE.