W porównaniu z poprzednim rokiem w sporym stopniu zwiększyły się dostawy do państw pozaeuropejskich m.in. do Chin o 240%, Meksyku i Iranu o 260%, Egiptu o 84%, Iraku o 77%, Libii o 67%, Tunezji o 52%, Zjednoczonych Emiratów Arabskich o 48% oraz Arabii Saudyjskiej o 42%.
Spadkowi o 66% uległa z kolei wartość eksportu m.in. do Turcji, a to za sprawą pogorszenia warunków eksportu wołowiny, czyli wycofania przez Turcję preferencyjnych stawek celnych dla UE i zawieszenie przez Unię refundacji eksportowych. Sporo mniejsza sprzedaż mleka w proszku do Algierii była jedną z przyczyn 24% zniżki wartości eksportu do tego kraju. O 18% zmniejszyły się także dostawy do Republiki Korei, a to z powodu mniejszej ilości mięsa wieprzowego sprzedanego na ten rynek.
Podobnie jak w roku poprzednim, w 2013 r. w strukturze towarowej polskiego eksportu rolno-spożywczego dominowały: żywiec, mięso i przetwory z mięsa, owoce, warzywa i przetwory oraz alkohole, kawa, herbata i kakao. Znaczący udział w polskim eksporcie miały także: ziarno zbóż i przetwory zbożowe, mleko i przetwory mleczne, cukier i wyroby cukiernicze, tytoń i wyroby tytoniowe oraz ryby i przetwory.
W 2013 r., w odniesieniu do wcześniejszego roku, wzrosły przychody z eksportu większości towarów rolno-spożywczych. Wzrost wartości wysyłki w sporym stopniu był związany z większym wolumenem. Największy przyrost, zarówno pod kątem wolumenu, jak i wartości otrzymano w eksporcie nasion roślin oleistych. W 2013 r. z Polski wysłano ich 771 tys. ton , czyli więcej o 280% o wartości 330 mln euro, a więc to 200% zwyżka.
Poza tym w 2013 r. zanotowano znaczny wzrost eksportu tłuszczów roślinnych o 29% w ujęciu wartościowym i 45% pod względem ilości, drobiu żywego - odpowiednio o 29% i 25%, ziarna zbóż - o 21% i 36%, produktów paszowych - o 27% i 21%, napojów alkoholowych - o 17% i 18%, wyrobów cukierniczych - o 17% i 13%, przetworów zbożowo-mącznych - o 17% i 10% oraz mięsa czerwonego i przetworów - o 10% i 11%.
Wyższe niż przed rokiem przychody otrzymano ze sprzedaży za granicę artykułów mleczarskich o 17%, ryb i przetworów o 11%, warzyw i przetworów o 9%, owoców i ich przetworów o 7%, choć ich eksport w ujęciu ilościowym nie był dużo wyższy niż w 2012 r. W 14% większy niż przed rokiem wywóz soków przyczynił się jedynie do jednoprocentowego wartości ich sprzedaży.
W 2013 r. mniejszy niż rok wcześniej był kontyngent eksportu zwierząt żywych, z wykluczeniem drobiu i owiec – o 21%, ziemniaków o 12% i cukru o 10%. W odniesieniu do ziemniaków mimo mniejszego wolumenu wartość eksportu była większa. Niższe o 2% przychody, przy wzroście kontyngentu, otrzymano z eksportu tłuszczów zwierzęcych.