Pierwsze polskie zakłady mięsa wieprzowego zostały zatwierdzone do eksportu na rynek chiński.
23 kwietnia 2012 r. Administracja Certyfikacji i Akredytacji Chińskiej Republiki Ludowej (CNCA) uaktualniła na swojej stronie internetowej listę polskich zakładów mięsnych uprawnionych do eksportu na rynek chiński. Lista została poszerzona o 6 zakładów mięsa wieprzowego oraz o 3 zakłady mięsa drobiowego.
Ogłoszenie listy zakładów jest ostatnim etapem procedury dopuszczenia polskich zakładów do rynku chińskiego. Prace nad procedurami weterynaryjnymi dopuszczającymi polskie mięso do rynku chińskiego rozpoczęły się w 2006 r. W styczniu 2011 r. 5 pierwszych polskich zakładów drobiarskich zostało dopuszczonych do eksportu. W listopadzie 2011 r. miała miejsce kontrola chińskich służb weterynaryjnych w zakładach mięsa wieprzowego oraz w zakładach drobiarskich, w których po pierwszej kontroli stwierdzono uchybienia i zalecono przeprowadzenie prac naprawczych. Zakłady, które przeszły pomyślnie procedurę, zostały umieszczone na stronie internetowej CNCA i mogą rozpoczynać eksport swoich produktów do Chin.
źródło: MRiRW Foto: Gospodarz.pl