Ceny żyta zarówno w skupie, jak i na targowiskach zmalały odpowiednio o 5,8% do 55,68 zł/dt i o 1,3% do 68,72 zł/dt.
W lutym br. za ziemniaki w skupie płacono 82,61 zł/dt, czyli o 2,8% więcej niż w poprzednim miesiącu. Na targowiskach natomiast cena zmalała o 0,8% i wyniosła 203,81 zł/dt.
W obrębie miesiąca ceny skupu żywca wołowego wzrosły o 0,8% do 6,49 zł/kg. Na targowiskach ceny tego żywca były mniejsze o 0,7% do 6,78 w zł/kg.
Ceny żywca wieprzowego w skupie w lutym 2020 r. kształtowały się na poziomie 6,27 zł/kg i były wyższe o 5,1% niż przed miesiącem. Na targowiskach za 1 kg tego żywca płacono 6,14 zł, a więc mniej o 1,9% niż przed miesiącem.
W omawianym ceny drobiu w skupie zwiększą się o 0,7% do 3,80 zł/kg w porównaniu z poprzednim miesiącem.
Za 1 hl mleka płacono w skupie 137,38 zł, czyli o 0,1% więcej niż w styczniu br.
W ujęciu roku ceny pszenicy w skupie były mniejsze o 12% i o 7,3% w transakcjach targowiskowych.
Za żyto w płacono zarówno w skupie, jak i na targowiskach mniej niż przed rokiem, a więc odpowiednio o 23,6% i o 7,5%.
W lutym br. w stosunku do miesiąca roku poprzedniego cena ziemniaków w skupie wzrosła o 5,7% a w obrocie targowiskowym - o 46,6%.
W skupie ceny żywca wołowego w lutym 2020 r. były większe od ubiegłorocznych o 1,5%, z kolei na targowiskach odnotowano spadek cen o 0,1%.
W omawianym czasie ceny żywca wieprzowego w porównaniu do lutego 2019 r. zwiększyły się w skupie o 50,6% a na targowiskach o 19,9%.