Kategorie
Zobacz również tu
-
Sytuacja gospodarstw rolnych
2024-07-02 -
Handel zbożem i jego produktami
2024-07-02 -
Ceny skupu zbóż na rynku krajowym
2024-07-02
Poznaj produkty
-
Preparat do mycia ACIDO-CLEAN DDD-1
2020-05-18 -
FENDT - szyba boczna P / L przezroczysta
2011-12-13 -
Mulczery ORSI Evo
2015-02-04 -
Ług sodowy
2022-11-08 -
Czyszczarka szczotkowa CS-110
2014-09-03
Rynek zbóż
Ceny zbóż konsumpcyjnych z tygodnia na tydzień biją rekordy. Za tonę pszenicy trzeba zapłacić 850 złotych, odmiana durum kosztuje ponad 1000. A bliskie przekroczenia tej granicy są ceny żyta. Tona to nawet 980 złotych. Czemu jest tak drogo? Odpowiedzi należy szukać w jakości tegorocznego ziarna. A właściwie w jego braku.
![Rynek zbóż](/news_img/920/465/n/upload/E/EB9PIC6z.jpg)
Dostępne ziarno jest bardzo porośnięte i zawilgocone. Większość żyta
nadaje się jedynie na pasze, bo liczba opadania nie przekracza 70
sekund, podczas gdy norma dla żyta konsumpcyjnego zaczyna się od 120
sekund. Podobnie rzecz ma się z pszenicą.
Dopuszczalna liczba zanieczyszczeń to 6%, tymczasem jako konsumpcyjne kupowane jest ziarno przekraczające poziom 15%. Już samo to kwalifikuje taką pszenicę jako paszową. A do tego dochodzi jeszcze liczba opadania. Dla pszenicy konsumpcyjnej zaczyna się ona od 210 sekund, ale przetwórcy kupują ziarno z liczbą opadania od 160 sekund. Czemu? Bo lepszego parametrowo ziarna brakuje, a z czegoś piec chleb trzeba. Jednak im niższe parametry, tym chleb który kupujemy jest coraz bardziej gliniasty. A chemiczne "polepszacze" sprawiają, że takie pieczywo szybko się kruszy i schnie.
![](https://img.youtube.com/vi/u0_fmB2VcmA/maxresdefault.jpg)