Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-04-18
-
Życzenia Wielkanocne
2025-04-17 -
Wielkanocny koszyk jakości IJHARS - PIECZYWO
2025-04-16
Poznaj produkty
-
Opony rolnicze 14.9-28 marki Alliance
2014-11-07 -
Agroplus 315 / 320 / 410 / 420 Deutz-Fahr
2013-02-04 -
Prasa Bellima
2014-03-03 -
Nowa platforma sadownicza
2013-04-02 -
Nitrosol 30%
2011-09-21
Rynek zbóż
Ceny zbóż konsumpcyjnych z tygodnia na tydzień biją rekordy. Za tonę pszenicy trzeba zapłacić 850 złotych, odmiana durum kosztuje ponad 1000. A bliskie przekroczenia tej granicy są ceny żyta. Tona to nawet 980 złotych. Czemu jest tak drogo? Odpowiedzi należy szukać w jakości tegorocznego ziarna. A właściwie w jego braku.

Dostępne ziarno jest bardzo porośnięte i zawilgocone. Większość żyta
nadaje się jedynie na pasze, bo liczba opadania nie przekracza 70
sekund, podczas gdy norma dla żyta konsumpcyjnego zaczyna się od 120
sekund. Podobnie rzecz ma się z pszenicą.
Dopuszczalna liczba zanieczyszczeń to 6%, tymczasem jako konsumpcyjne kupowane jest ziarno przekraczające poziom 15%. Już samo to kwalifikuje taką pszenicę jako paszową. A do tego dochodzi jeszcze liczba opadania. Dla pszenicy konsumpcyjnej zaczyna się ona od 210 sekund, ale przetwórcy kupują ziarno z liczbą opadania od 160 sekund. Czemu? Bo lepszego parametrowo ziarna brakuje, a z czegoś piec chleb trzeba. Jednak im niższe parametry, tym chleb który kupujemy jest coraz bardziej gliniasty. A chemiczne "polepszacze" sprawiają, że takie pieczywo szybko się kruszy i schnie.
