Cenowe rekordy na drobiowym rynku

To wynik nie tylko utrzymującego się braku surowca, ale także bardzo wysokiego kursu euro. Drożeją filety, tuszki i ćwiartki. W rezultacie chętnych do zakupów jak na lekarstwo.

Cenowe rekordy na drobiowym rynku

Za kilogram filetów z kurczaków na rynek krajowy trzeba już zapłacić maksymalnie 15 złotych, na eksport cena rośnie do prawie 17 złotych. To niespotykane dotychczas stawki. Dlatego zdaniem maklerów, część klientów będzie w tej sytuacji kupować o wiele tańsze filety z kur rosołowych lub mięsnych.

 

FILETY - giełdy towarowe

średnie ceny

zł/kg

kury rosołowe

12,00

kury mięsne

12,75

 

Niezmiennie utrzymuje się duży popyt oraz wysokie ceny na skórki, korpusy oraz mięso mechanicznie odkostnione. Ze względu na brak żywca z kurczaków, wiele zakładów przestawia się teraz na ubój gęsi, bo trwa akurat sezon, a towar znajduje jak zwykle stałych odbiorców za granicą - głównie w Niemczech.



Tagi:
źródło: