W rezultacie w okresie od początku stycznia do końca czerwca Hiszpanie wyeksportowali o 9,5% więcej tych warzyw, czyli 640,9 tys. t. Głównymi importerami hiszpańskich pomidorów były pozostałe rynki unijne, gdzie wysłano 602,4 tys. ton, co daje łącznie 94% udziału. Jest to o 7% więcej w stosunku do analogicznego okresu roku 2012.
Największym odbiorcą spośród państw unijnych w pierwszym półroczu były Niemcy z wynikiem 132,8 tys. ton zaimportowanych hiszpańskich pomidorów, co daje 11% wzrost wobec roku poprzedniego. O 5% więcej niż analogicznym czasie 2012 roku tych warzyw zaimportowali Francuzi, bo w ilości 95,5 tys. ton. Poza tym około 87,7 tys. ton zakupiła Wielka Brytania.
Rosja była w omawianym okresie tego roku największym spoza Unii Europejskiej odbiorcą hiszpańskich pomidorów, bo zakupiła w sumie 24 tys. ton. Na drugim miejscu uplasowała się Białoruś z wynikiem 5,6 tys. ton, co oznacza rekordowy wzrost wobec jedynie 543 ton sprowadzonych w pierwszym półroczu 2012 roku.