Efektem tak znaczącego wzrostu zbiorów i nadwyżki podaży jest spory spadek cen ziemniaków w Europie Zachodniej. Ceny ziemniaków jadalnych na rynku niemieckim w końcu listopada wynosiły 110 EUR/t względem 180 EUR/t w roku ubiegłym i 190 EUR/t w porównywalnym okresie 2015 r. Ceny ziemniaków z przeznaczeniem na frytki i chipsy, w zależności od regionu, wynosiły 30-40 EUR/t w stosunku do 170-200 EUR/t w końcu listopada 2016 roku i 110-130 EUR/t dwa lata wcześniej.
Jak zauważa Wiesław Dzwonkowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, podstawowym problemem producentów oferujących ziemniaki do przetwórstwa spożywczego na wolnym rynku jest bardzo niskie zapotrzebowanie, gdyż firmy produkujące frytki i chipsy mają zapewnioną wystarczającą podaż od dostawców objętych umowami kontraktacyjnymi i ta sytuacja nie zmieni się w trakcie najbliższych miesięcy.
We Francji ziemniaki jadalne najbardziej popularnych, tańszych odmian, w zależności od wielkości bulw i wielkości opakowania, w końcu listopada kosztowały od 105 do 200 EUR/t i podobnie jak przed miesiącem były o połowę tańsze w porównaniu z tym samym okresem 2016 r.
Ziemniaki typu premium (odmiany Agata, Charlotta i Various) w opakowaniach 2,5 i 12,5 kg kosztowały od 330 do 440 EUR/t, a więc o 40-43% mniej niż w roku poprzednim. Ceny ziemniaków do przetwórstwa w obrocie wolnorynkowym, w zależności od odmiany, wahały się w przedziale 25-35 EUR/t wobec 250 EUR/t w roku poprzednim i 110-120 EUR/t w 2015 r.
Ceny ziemniaków do przetwórstwa spożywczego w obrocie wolnorynkowym w Belgii na przełomie listopada i grudnia zmalały do 25 EUR/t, a na rynku jest zawierane niewiele transakcji, gdyż podobnie jak w Niemczech, dostawy dla przemysłu ziemniaczanego są realizowane w obrębie wcześniej zawartych kontraktów.
Ceny ziemniaków do przetwórstwa w Holandii wynoszą 30-50 EUR/t, z przeznaczeniem na eksport 45 EUR/t, a ziemniaków odpadowych na pasze 5-12,5 EUR/t.