W związku z tym, ubytki w przechowywanych ziemniakach szacuje się na 11,2% ogólnej masy przeznaczonej do przechowywania, czyli o 0,4 pkt. proc. mniej niż w roku poprzednim. Największe straty w masie magazynowanych ziemniaków wystąpiły w województwach: zachodniopomorskim – 12,9% i pomorskim – 12,2%.
Natomiast straty w przechowywanych warzywach utrzymywały się na poziomie zbliżonym do lat poprzednich, chociaż tylko dla cebuli były one nieco niższe. Cebula pochodząca z ostatnich zbiorów miała na ogół dostatecznie zaschniętą łuskę i charakteryzowała się dobrą jakością przechowalniczą.
Podobnie jak w poprzednich sezonach, zaobserwowano duże różnice w wysokości strat w zależności od rejonu kraju. Największy procent strat w magazynowaniu warzywach wystąpił w województwie zachodniopomorskim, lecz największe bezwzględne straty masy przechowywanych warzyw zanotowano w województwie wielkopolskim, w którym ilość składowanego zbioru była bardzo duża.