| Autor: redakcja1

Spadek produkcji polskich warzyw gruntowych

Według prognoz, tegoroczna produkcja gruntowych warzyw może wynieść 4,56 mln ton, czyli będzie niższa od zeszłorocznej o 0,24 mln ton.

Spadek produkcji polskich warzyw gruntowych
Taki stan rzeczy wynika ze zmniejszonego obszaru upraw z 178,8 tysiąca hektarów do 175 tysięcy hektarów.
 
Największą redukcję w obrębie areału upraw odnotowano w przypadku kapusty i cebuli, a związane jest to niewątpliwie z niską opłacalnością produkcji tych warzyw. W związku z tym cebula potaniała o 54-56 procent, a kapusta biała o 73-80 procent. Znacznie mniejsza obniżka powierzchni upraw dotknęła buraków ćwikłowych oraz marchwi.

Niestety spadek produkcji warzyw gruntowych może znaleźć bezpośrednie przełożenie na rosnące ceny w sezonie 2012/2013. Jednakże to tylko jeden z czynników, gdyż równie ważne są warunki pogodowe, które ostatecznie ukształtują poziom tegorocznych zbiorów.


Tagi:
źródło: