Zdaniem FAMMU/FAPA, w całkowitych zbiorach w tym sezonie udział ziemniaków skierowanych na pasze będzie zdecydowanie większy i wyniesie 1,9 mln ton ziemniaków – wobec 1,0 mln ton sezon wcześniej. W omawianym okresie poprzez dystrybucję w skupie, sprzedaży hurtowej oraz sprzedaży bezpośredniej – targowiskowej oraz dzięki eksportowi wykorzystane zostanie 49% krajowych zbiorów ziemniaków.
Konsumpcja ziemniaków w Polsce należy do jednego z najwyższych w krajach unijnych. Aktualnie jedynie Łotysze spożywają więcej tych warzyw niż Polacy - 124 kg/osobę. Najmniejsze spożycie spośród pozostałych państw unijnych zanotowano między innymi w Bułgarii – 36 kg oraz w Danii - 40 kg, we Włoszech - 44 kg i Francji - 46 kg.
Od lat w Polsce głównie ze względu na zmianę pewnych wzorców żywieniowych notuje się systematyczny spadek spożycia ziemniaków nieprzetworzonych. W sezonie 2015/2015 silny wzrost cen detalicznych pogłębił ten trend i na 1 mieszkańca Polski przypadło 81,8 kg ziemniaków nieprzetworzonych, a na sezon 2016/2017 szacowana jest nieznaczna zniżka do 81,6 kg. Dla porównania jeszcze w latach dziewięćdziesiątych konsumpcja na 1 mieszkańca kształtowała się na poziomie ponad 120-124 kg.
Mniejsze spożycie dotyczy w zasadzie ziemniaków nieprzetworzonych, natomiast rocznie więcej konsumuje się przetwory ziemniaczane. Spożycie przetworów ziemniaczanych w ekwiwalencie ziemniaków w sezonie 2015/2016 to 17,9 kg/osobę, a na sezon 2016/2017 prognozowany jest kolejny wzrost konsumpcji – do 18,2 kg. Coroczna zwyżka to efekt między innymi wzrostu dochodów ludności oraz zmiany sposobu odżywiania.
W sumie całkowite spożycie ziemniaków zarówno przetworzonych jak i nie przypadające na 1 mieszkańca Polski wyniosło w sezonie 2015/2016 to 100 kg względem 101 kg sezon wcześniej, a na sezon 2016/2017 przewiduje się stabilizację na poziomie 100 kg.