Polska od 2020 r. jest zdecydowanie największym producentem dyni w Unii Europejskiej. Według dostępnych danych Eurostatu w latach 2014-2022 obszar uprawy dyni w Polsce zwiększył się z 1,1 tys. ha, do 8,9 tys. ha. Wraz ze zwyżką powierzchni zasiewów dynamicznie zwiększyły się krajowe zbiory dyni, z 48 tys. ton w 2014 r. do około 400 tys. ton w roku 2022, a więc 8-krotnie.
Od 2019 r. na rynku unijnym notowany jest zwyżkowy trend w produkcji dyni. W 2022 r. zbiory dyni w Unii Europejskiej osiągnęły ponad 1 mln ton i były wyższe o 3%. Udział Polski w całkowitych zbiorach dyni w UE wyniósł w 2022 r. blisko 40%.
Oprócz Polski znaczącymi unijnymi producentami dyni były: Francja z 207 tys. ton i 20% udziału w produkcji UE, Hiszpania z 128 tys. ton i 12%, Niemcy z 93 tys. ton i 9% oraz Portugalia z 81 tys. ton i 8%. Udział tych wiodących producentów dyni w 2022 r. odpowiadał za blisko 90% łączniej produkcji unijnej.
Rosnąca produkcja dyni w Polsce jest spowodowana zwiększającym się zapotrzebowaniem konsumpcyjnym, a także relatywnie łatwą uprawą, która nie wymaga dobrych gleb i dużych nakładów na ochronę chemiczną. Dynie uprawiane w Polsce, w zależności od odmiany, mają przeznaczenie konsumpcyjne oraz dekoracyjne, przy czym w strukturze asortymentowej dominują 2 gatunki – Dynia zwyczajna i Dynia olbrzymia. W 2023 r. w Krajowym Rejestrze Odmian znajdowało się około 30 odmian tej rośliny.
Dynia może być przeznaczana do bezpośredniego spożycia lub wykorzystywana w przemyśle spożywczym, jako dodatek w piekarnictwie, czy jako surowiec do tłoczenia oleju. Warzywo to może być wykorzystywane również w przemyśle farmaceutycznym lub jako pasza dla zwierząt. Oprócz niekwestionowanych właściwości kulinarnych dynia jest źródłem wielu witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Zwiera dużo białka, błonnika pokarmowego, jest niskokaloryczna oraz lekkostrawna. Oprócz świeżej dyni możemy również kupić pestki dyni oraz olej z dyni – produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu