W minionym sezonie zebrano blisko 1,67 mln ton meksykańskich pomidorów, przy czym 1,63 mln ton skierowano do bezpośredniej konsumpcji, a 40 tysięcy trafiło do przetworzenia.
W bieżącym sezonie spożytych zostanie około 2,21 mln ton tych warzyw, a 90 tysięcy ton będzie przetworzone.
Średnio z jednego hektara zbiera się 45 ton, podczas gdy w latach 1990-2000 było to 23-28 ton.
Jeżeli chodzi o eksport, to wolumen wysyłkowy w zeszłym sezonie był w granicach 1,433 mln ton. Natomiast w bieżącym sezonie, do końca marca tego roku poza meksykańskie granice wyeksportowano 830 tysięcy ton.
Głównym odbiorcą pomidorów są Stany Zjednoczone, które importują 90 procent łącznego eksportu.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto: sxc.hu