| Autor: redakcja1

Krajowe zbiory warzyw gruntowych

Przebieg warunków pogodowych na początku okresu wegetacyjnego w 2024 r. nie był korzystny dla upraw warzyw gruntowych.

Krajowe zbiory warzyw gruntowych
Nadmierna wilgotność gleby na początku roku skutkowała opóźnieniem prac polowych zwłaszcza w północno-wschodniej i południowo-wschodniej części Polski. Dzięki utrzymującej się znacznej wilgotności podłoża, wschody warzyw posianych pod koniec marca i na początku kwietnia były wyrównane, jednak niedobór opadów deszczu w wielu rejonach kraju, notowany w drugiej połowie kwietnia, wpłynął na spowolnienie wzrostu i rozwoju roślin. W wyniku przymrozków występujących pod koniec kwietnia i na początku maja, doszło do powstania strat mrozowych, głównie na plantacjach nieokrywanych.
 
W kolejnych tygodniach maja, na osłabienie kondycji warzyw (przede wszystkim w uprawach nienawadnianych), wpłynął pogłębiający się deficyt opadów deszczu. Pod koniec tego miesiąca, w niektórych rejonach kraju zaobserwowano gradobicia, które powodowały zniszczenia roślin. Występujące w czerwcu wysokie temperatury powietrza doprowadziły do przesuszenia gleby utrudniając wzrost roślin, zwłaszcza wysadzonych do gruntu z rozsady. Opady deszczu w lipcu na przeważającym obszarze kraju przyczyniły się do poprawy bilansu wodnego, jednak na cięższych glebach, w warunkach ciepłej i słonecznej pogody, prowadziły do powstawania skorupy glebowej, która utrudnia wnikanie wody deszczowej do podłoża. Dotychczasowy przebieg warunków pogodowych sprzyjał rozwojowi chorób grzybowych oraz szkodników roślin, w tym mięczaków. Sprzyjające warunki pogodowe w lipcu wpłynęły na przyspieszenie rozwoju roślin i dojrzewanie warzyw.
 
Ocenia się, że tegoroczne zbiory kapusty wyniosą ok. 593 tys. t., choć decydujący wpływ na ostateczną wielkość będzie miało plonowanie odmian późnych. Produkcja kalafiorów jest oceniana na 111 tys. t. Zbiory cebuli w tym roku, z powodu wzrostu areału jej uprawy, mogą przekroczyć 695 tys. t. Produkcję marchwi oceniono na 572 tys. t., pietruszki korzeniowej na ok. 150 tys. t, a zbiory buraków ćwikłowych na ok. 249 tys. t. Wzrost powierzchni uprawy przyczynił się do zwiększenia produkcji pomidorów do niemal 210 tys. t. Zbiory ogórków w 2024 roku oceniono na niespełna 118 tys. t, selerów korzeniowych na ok. 101 tys. t, a zbiory kukurydzy cukrowej zwiększą się do 160 tys. t. Całkowita produkcja dyni, kabaczka i cukinii jest aktualnie szacowana na 423 tys. t, natomiast zbiory pozostałych gatunków warzyw wyniosą ok. 519 tys. t.


Tagi:
źródło: