Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
AGREGAT UPRAWOWY Z WAŁEM DOCISKOWYM 2,1 M
2013-12-29 -
Ciągnik Steyr Multi
2020-04-14 -
Kocioł KOSTRZEWA TWIN BIO LUXURY NE 12 KW
2020-04-23
Ponad 90% warzyw zaimportowaliśmy z UE
Import zarówno warzyw świeżych jak i ich przetworów w pierwszych sześciu miesiącach 2015 roku odnotował obniżkę względem porównywalnego czasu roku poprzedniego. W pierwszym półroczu 2015 r. do Polski sprowadzono w sumie 315 tys. ton warzyw świeżych i 150,1 tys. ton przetworów warzywnych. Wartość tego zakupu osiągnęła odpowiednio 310,8 mln EUR i 166,6 mln EUR - podaje FAMMU/FAPA.
Import warzyw do Polski
Dla porównania w tym samym okresie przed rokiem wielkości te wynosiły 371 tys. ton warzyw świeżych w kwocie 309,8 mln EUR i 177,3 tys. ton przetworów za 176,6 mln EUR. Tym samym sprowadzono o 56 tys. to mniej warzyw i o 27 tys. ton ich przetworów. Największy spadek w dostawach odnotowała cebula i pomidory.
Ponad 90% warzyw pochodzi z UE
Głównym dostawcą do Polski warzyw świeżych pozostały w analizowanym czasie, podobnie jak w latach poprzednich kraje unijne. Blisko 92% dostaw pochodziło z pozostałych państw Unii Europejskiej - tym samym przywóz z tego kierunku zamknął się kontyngentem 290,2 tys. ton względem 338,8 tys. ton zakupionych rok wcześniej. Za przywiezione z UE warzywa w pierwszej połowie br. zapłacono 285 mln EUR. Świeże warzywa zakupiono w analizowanym czasie praktycznie wyłącznie z państw „unijnej 15” – 279,5 tys. ton o wartości 277,6 mln EUR, a pozostałe 10,7 tys. ton z 12 nowych krajów członkowskich.
Z krajów Unii Europejskiej zaimportowano w omawianym okresie głównie pomidory oraz warzywa cebulowe, warzywa korzeniowe, paprykę słodką, sałaty i ogórki. Łącznie import pomidorów wyniósł blisko 76 tys. ton oraz ponad 47,8 tys. ton cebuli i porów, po 31 tys. ton wszelkiego rodzaju sałat i warzyw kapustnych z dominującymi kalafiorami i brokułami oraz 32,5 tys. ton warzyw korzeniowych z przeważającą ilością marchwi i 21,8 tys. ton ogórków.
Import warzyw spoza UE
Pozostałą ilość sprowadzonych w pierwszych sześciu miesiącach 2015 roku świeżych warzyw stanowiły produkty zakupione z państw trzecich – 16,7 tys. ton o całkowitej wartości 19 mln EUR. Niemniej jednak, ze wspomnianego kierunku zdecydowaną większość dostaw stanowiły przede wszystkim pomidory - 9,1 tys. ton.